С постановление на Министерския съвет се закрива Домът за медико-социални

...
С постановление на Министерския съвет се закрива Домът за медико-социални
Коментари Харесай

По стратегия: Закриха дома за медико-социални грижи за деца във Враца

С разпореждане на Министерския съвет се закрива Домът за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) във Враца. Закриването на дома е в сходство с Националната тактика " Визия за деинституционализация на децата в Република България " и с Актуализирания проект към нея.
Провежданата дейна политика за деинституционализация докара до прогресивно понижаване на броя на децата, отглеждани в ДМСГД-Враца и надлежно отпадна нуждата от съществуването на дома. При пускане на процеса по деинституционализация през 2009 година в дома са отглеждани 89 деца, а в края 2017 година за развъждане са останали единствено 3 деца. През актуалната година са подхванати ограничения за обезпечаване на фамилна среда на тези 3 деца и те са изведени.
Към 1 април в ДМСГД-Враца няма настанени деца, като в сходство с националната политика не се чака да бъдат настанявани деца за развъждане.
Със закриването на дома в област Враца ще бъде лимитирано предлагането на институционална грижа за деца в ДМСГД, което е и една от задачите на националната тактика. За децата, които се нуждаят от грижа отвън фамилията, такава ще бъде обезпечавана чрез различни обществени услуги.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР