С постановление на Министерския съвет Общинският културен институт Етнографски музей

...
С постановление на Министерския съвет Общинският културен институт Етнографски музей
Коментари Харесай

Комплексът „Етър” се преобразува в регионален музей

С разпореждане на Министерския съвет Общинският културен институт Етнографски музей навън „ Етър “ - Габрово се преобразува в Регионален Етнографски музей навън „ Етър “ - Габрово. С решението се трансформира статутът на комплекса, който да дава отговор на неговата роля и значение за опазването на материалното и нематериално културно завещание на страната, оповестиха от държавната пресслужба.

Според Закона за културното завещание музеят е „ профилиран “, а по териториален обсег попада в категорията „ локални “ музеи. Този обсег и функционалности не подхождат на разнообразната активност на музея и на неповторимите здания и сбирки на територията на комплекса. В обособени случаи през годините статутът на ЕМО „ Етър “ е бил преграда за организирането на събития от народен и интернационален мащаб, за които се е изисквало партньорство с институция от районно или национално значение.

„ Етъра” е първият и единствен в България музей навън от вид „ Скансен “. Той е ситуиран на територия от 17 8000 кв. км. и включва над 50 обекта, измежду които неповторими уреди, обичайни работилници и занаятчийски техники, здания с публично и историческо значение. Музеят извършва методически функционалности в народен мащаб във връзка с осъществени от читалища, образователни заведения и неправителствени организации възстановки на традиции, обреди и обичайни действия, провежда разнообразни конгреси, свързани със съхраняването на традициите, а от 2003 годишно е хазаин на Международния панаир на обичайните занаяти.

В своята 55-годишна история комплексът е изпълнявал функционалности, които го приближават до районните и националните музейни институции, като одобряването им ще способства за неговото развиване и одобряване на неговата експертност.

Преобразуваният районен музей ще може да прави действия в народен мащаб по запазване и разпространение на културните полезности, ще оказва методическа помощ на музеите, намиращи се на територията на област Габрово.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР