С Постановление Министерският съвет днес отпусна 3,450 млн. лв. за

...
С Постановление Министерският съвет днес отпусна 3,450 млн. лв. за
Коментари Харесай

Отпускат 3,450 млн. лв. за подобряване на детското и майчино здравеопазване

„ С Постановление Министерският съвет през днешния ден отпусна 3,450 млн. лева за възстановяване на детското и майчино опазване на здравето в страната. С 1,250 млн. лева ще бъдат закупени 15 апарата за дихателна реанимация и 50 кувьоза за потребностите на педиатричната болнична помощ, като апаратурата е предопределена за общински и държавни лечебни заведения. За дейностите по Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско опазване на здравето 2014-2020 са утвърдени 2,2 млн. лева, от които 1,7 млн. лева са за СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “, която се обрисува като главен здравно-консултативен център и ядрото на новата сложна детска болница. Останалите 500 хиляди лева са предопределени за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве “. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на брифинг след днешното държавно съвещание. Вчера министърът разгласи, че ще внесе в Министерски съвет план на разпореждане за даването на спомагателни средства.
Началникът на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “ проф. Иван Литвиненко във връзка с детската болница „ Проф. доктор Иван Митев “ уточни, че към този момент са в ход договарянията за диференциране на клиничните пътеки за деца от тези за възрастни. Коригирането и повишението цените на педиатричните пътеки ще подкрепи доста педиатричните структури на лечебните заведения, в това число и профилираната детска болница. Отпуснатите средства ще бъдат разходвани по най-рационалния метод, без да се пести от диагностиката и лекуването на децата, като паралелно с това повишението на работната заплата е причина за привличането на нови фрагменти и за задържането на сегашния личен състав, разяснява още проф. Литвиненко. Според него по този ще се прекрати наклонността млади лекари и добре готови фрагменти да търсят реализация отвън страната, вместо да бъдат потребни на българските деца.
В отговор на журналистически въпрос по отношение на Методиката за образуване и систематизиране на разноските за личен състав в системата на опазването на здравето министър Кирил Ананиев уточни, че тя е подготвена и по искане на Българския лекарски съюз им е предоставена за разглеждане. Веднага откакто съсловната организация върне мнение на министерството, методиката ще бъде разисквана в отрасловия съвет по опазване на здравето, а след това ще бъде и обществено показана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР