С последното си решение Комисията за употреба на имената и

...
С последното си решение Комисията за употреба на имената и
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски: Със забраната за името на Иван Михайлов РСМ предава народа си

С последното си решение Комисията за приложимост на имената и министърът на правораздаването считат, че наименуването на Културен център „ Иван Михайлов “ е проблем. С това РСМ предава делото на Вътрешна македонска революционна организация и отбраната на македонците - същия тоя народ, който в миналото се бореше и гинеше за идеалите на Вътрешна македонска революционна организация. Това съобщи пред БГНЕС ръководителят на ВМРО-Народна партия и някогашен македонски министър председател Любчо Георгиевски във връзка днешното негативно мнение на македонската Комисия за приложимост на имената по отношение на името Иван Михайлов от страна на сдружението „ Иван Михайлов “ в Битоля.

Според Георгиевски, с това решение се зачертава „ живота и битката на хилядите македонци, починали в името на концепцията, дала основите на тази страна – Вътрешна македонска революционна организация и неговите водачи Даме Груев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Иван Михайлов, хора, които очевидно са се изявили като македонски българи “.

„ Ако се замислим, до преди години единствено думата българин беше табу в нашата страна, а в този момент към този момент ние се борим за човешките права. Иван Михайлов и нашия Културен център, наричан в негова чест, не са записани в държавните регистри, а в сърцата на хората в Македония “, сподели той.

„ Ние, македонските българи, знаем по кой път би трябвало да върви Македония. Не се предаваме и ще стигнем и до Страсбург, ще се борим за правата си, за унищожаване на фалшифицираната история и за отварянето на досиетата на УДБА и никой не може да ни спре “, приключва Любчо Георгиевски.

БГНЕС напомня, че по-рано през днешния ден Комисията за приложимост на имената на персони взе негативно мнение и изрази отрицателно мнение за приложимост на името Иван Михайлов от страна на сдружението „ Иван Михайлов “ в Битоля. Взетото негативно мнение за потребление на името Иван Михайлов от Културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля ще бъде изпратено до Министерство на правораздаването, което ще би трябвало да вземе решение на база на мнението на Комисията. Това е първата стъпка към възбраната за битие на сдружението „ Иван Михайлов “.

Използването на името на личността на Иван Михайлов като название на съдружие е оценено от Комисията като „ провокация за националното възприятие на македонския народ “, имайки поради, че става въпрос за персона, „ която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а в същото време с това провокира непоносимост и ненавист в македонското общество “, написа в диспозитива на решението на Комисията за приложимост на имената на персони, ръководена от проф. лекар Сашо Цветковски, член-кореспондент на МАНУ.

Съгласно Закона за сдруженията и фондациите, който беше признат по съкратена процедура през ноември 2022 година, българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват изтриване. Срокът за подаване на настояването изтече на 16 февруари.

От Централния указател на Министерство на вътрешните работи тогава потвърдиха, че на 10 февруари е подадено писмо с искане за хармонизиране на активността на Сдружението за одобряване на културните полезности на македонските българи „ Цар Борис Трети ” – Охрид и че процедурата е в ход. Няма подадено искане от съдружие " Иван Михайлов " от Битоля. Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски съобщи, че нямат желание да се пререгистрират и са подхванали избрани правни дейности.

" Ще си потърсим правата в съда, в случай че ни заличат от Централния указател. И в случай че съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, " съобщи Георгиевски.

Съгласно измененията в Закона за сдруженията и фондациите, на цивилен сдружения, фондации и политически партии се не разрешава да се употребяват имена, прякори или псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, Третия райх и така нататък Законът има назад деяние и се отнася за към този момент регистрирани сдружения и фондации и планува тези, които не се съобразят промените, да бъдат заличени от регистрите след решение на министъра на правораздаването.

Тогава българското Министерство на външните работи изрази безпокойствие от гласуваните промени в законите за сдруженията и фондациите и за политическите партии в македонския парламент, като оцени, че „ промените целят дискриминация и ограничение правото на сдружаване на българите в Северна Македония, тъй като има едностранчиво пояснение на историческите обстоятелства “.

Министерството на външните работи следи с безпокойствие развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития към наименованието на гражданско съдружие „ Иван Михайлов “ от Битоля. Решенията, които се приготвят, имат значително отношение към демократичните процеси в прилежащата ни страна. Това декларират от българското Министерство на външните работи по отношение на това, че в Скопие не разрешават използването на името Иван Михайлов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР