С послание за достойно заплащане синдикатите организираха акции в Деня

...
С послание за достойно заплащане синдикатите организираха акции в Деня
Коментари Харесай

Синдикатите с акции в Международния ден на труда с искане за достойно заплащане

С обръщение за почтено възнаграждение синдикатите проведоха акции в Деня на труда. КНСБ блокира и Орлов мост в столицата.

Под шапката на претенции за по-високи приходи, по-добри условия на труд и по-достоен метод на живот мина днешният 1 май.

" Предходните 2 години инфлацията към този момент е към 30% 2021-2022, 2023-та не я броим въобще и всеки може да си направи сметката за неговата заплата дали е пораснала с 30% най-малко за тези 2 години, които минаха. Ако не е, значи той е в правото си и през днешния ден и в идващите дни да желае от своите работотдатели ", съобщи Пламен Димитров, президент на КНСБ.

С половинчасовата си обсада на площад " Орлов мост " от КНСБ демонстрираха, че в случай че не бъдат чути настояванията им, са подготвени и за по-сериозни дейности.

" В момента сме в инфлация. Индексацията на заплатите е направена, няма спор по въпрса. Но това не е задоволително ", съобщи Катерина Пумпалова, ръководител на протестния комитет на р-н Лозенец към СБУ - КНСБ.

С шествие и последвал концерт “Рок за труда " от КТ " Подкрепа " настояха за приемането на закон, който да подсигурява конституционното право на стачка.

Изчисленията на КТ " Подкрепа " демонстрират, че минималната работната заплата би трябвало да бъде с към 200 лв. по-висока от настоящия ѝ размер.

" Минималната работна заплата би трябвало да бъде такава, че индивидът, който я получава, да покрива насъщните си потребности. Това е определението. Предложението тя да не се промени до края на годината е неприятно ", сподели Димитър Манолов, президент на КТ " Подкрепа ".

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че през днешния ден още веднъж упорстват за положителни условия на труд и почтено възнаграждение.

" За страдание, към момента сме страната с най-ниската заплата и минимална и междинна, с най-висока смъртност, най-вече трудови злополуки, неравностойно възнаграждение за мъже и дами за един и същи труд ", съобщи Корнелия Нинова, ръководител на " Българска социалистическа партия за България ".

Нинова прикани политическите сили в Народното събрание да стартират бързо работа по бюджета за тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР