С поредица от видеоконферентни разговори поради Covid-19 високопоставени представители на

...
С поредица от видеоконферентни разговори поради Covid-19 високопоставени представители на
Коментари Харесай

В Скопие се чудят какво ще правят, ако България наложи вето

С поредност от видеоконферентни диалози заради Covid-19 високопоставени представители на Европейски Съюз през вчерашния ден поддържаха Северна Македония и насърчиха държавното управление да продължи промените, оповестяват македонските медии, като цитират премиера Зоран Заев, съобщи БНР.

Заев, вицепремиерът Никола Димитров и външният министър Буяр Османи показаха вяра, че подготвеността на страната ще бъде публично доказана и с приемане на рамката за договаряния при започване на идващия месец, след което до края на годината ще последва първата междуправителствена конференция с Европейски Съюз. " Казахме на събеседниците си, че нашият път към Европейски Съюз няма опция и чакаме доста скоро да създадем първите последващи стъпки с всяка отворена глава, за европейско качество на живот на нашите жители ", сподели Заев.

Няма да допуснем нови отлагания, тъй като постигането на идната ни стратегическа цел - участието в Европейски Съюз - е наше обвързване в името на бъдещето на страната и жителите. Нашата страна остава отдадена на поддържане на добросъседските връзки с поредно използване на Договора от Преспа и Договора за добросъседство с България, които донесоха нова сила и способстваха за обновяване на интензивността на разширяванетго на Европейски Съюз със страните от района, сподели Заев. Той счита, че Северна Македония не може да реализира по-добър контракт от Договора за добросъседство и съдействие и изрази убеденост, че работата ще продължи поредно, с цел да може колкото е допустимо по-рано да се откри решение за различията.

" Договорите с Гърция и България не са единствено на хартия, те се ползват във всичките си аспекти. Драго ми е, че България доста постоянно припомня, че остава пореден покровител на нашето участие в Европейски Съюз. Вярвам, че има решение за всичко в сходство с европейските полезности и правила. Фокусирани сме върху намирането на решение, което да сътвори хубава атмосфера за организирането на първата междуправителствена конференция до края на годината ", сподели министър председателят и добави, че решение би трябвало да се откри до първата междуправителствена конференция. Външният министър Буяр Османи сподели, че Северна Македония не би трябвало да бъде част от предизборния политически дискурс в България и македонските реакции да се употребяват в предизборната акция у нас. " Не мисля, че това е от изгода за нас, нито за междусъседските връзки и за това, което желаеме да реализираме дружно като две страни, сподели Османи.

Заев, Димитров и Османи разговаряха посредством видеоконферентна връзка с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, със заместник-председателя Жозеп Борел, с еврокомисаря за разширението Оливер Вархей и с ръководителя на Европейския парламент Дейвид Сасоли. Засега няма съответен проект какво би се случило, в случай че България наложи несъгласие върху началото на договарянията, добавя ТВ " Алфа ". Освен благосклонност и разговор Заев не предложи нищо за метода, по който да решим казуса с настояванията на София, които блокират Северна Македония. Заев не отговори дали, в случай че България блокира Скопие, договорът няма да бъде годен, тъй като в същия документ източният комшия е длъжен да поддържа присъединението на страната към Европейски Съюз.

" Знаете, че на процедура заобикалям такива въпроси " какво ще стане, в случай че стане " тъй като даваме късмет на това, което вършим, в действителност имам вяра, че ще намерим решение ", сподели Заев, представен от " Алфа ". Екипи дипломати работят за разрешаване на казуса с България, сподели Заев и добави, че към момента е оптимист, че първата междуправителствена конференция ще се състои до края на годината, само че не изключи и опцията за обсада от страна на София. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ съобщи за ТВ 24, че България ускорява позициите си и е въпрос на време по кое време ще реши да блокира Северна Македония. " Дали ще бъде в самото начало или ще го отсрочи за някоя от идващите етапи в диалозите сред Македония и Европейската комисия. Посочихме това още през март, когато се състоя Съветът на Европейски Съюз и българската делегация съумя с по-добра дипломатическа активност да добави една съставка от решенията на Съвета на Европейски Съюз, която се отнася за езика. "

Той добави, че по негова информация по време на визитата си в София Буяр Османи е получил на срещата с сътрудника си Екатерина Захариева нон пейпър, в който са посочени изискванията, при които България би разрешила да стартира междуправителствената конференция, без да блокира Северна Македония, заяви македонският " Фокус ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР