С поредица от събития в София вчера бяха отбелязани 175

...
С поредица от събития в София вчера бяха отбелязани 175
Коментари Харесай

Отбелязаха 175 години българска журналистика

С поредност от събития в София през вчерашния ден бяха маркирани 175 години от началото на българската публицистика и 125 години от проведеното журналистическо придвижване у нас. Честванията започнаха в 10 ч. пред Съюз на българските журналисти, откъдето потегли шествие към паметника на Светите братя Кирил и Методий. Там председателката на Съюза на българските публицисти Снежана Тодорова, водачът на Съюза на публицистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов и сътрудници сервираха цветя.

Празникът продължи с тържествена гала в Аулата на СУ " Св. Климент Охридски ". " Без независимост на словото няма истина. Днес задачата на публицистиката е да бъде в услуга на обществото, а не на мощния на деня; да буди, а не да слугува; да респектира, а не да манипулира. Честита годишнина, с благопожелание за храброст и честност ", поздрави присъстващите Корнелия Нинова.

Следобед президентът Румен Радев отличи Съюз на българските журналисти с почетен президентски плакет " Св. св. Кирил и Методий ". " Свободата на словото не е отговорност само на издатели и публицисти, тя е борба на всеки жител. Защото жителят избира коя телевизия да гледа, кой уебсайт или вестник да чете. В актуалния свят на дирижиран информативен звук, на подправени вести и оттегляне на класическите медии всеки от нас би трябвало да бъде несклоняем към опитите за операция ", гласи приветственият адрес от президента. " Никоя ера не е удобна за журналиста, отдаден на истината, а първата жертва на всяка тирания е истината на върха на перото. Политиката постоянно търси метод да затвори устата на свободомислещите, от време на време с цената на живота им ", добавя Радев.

От 18 ч. нощес в първо студио на БНР стартира концерт, отдаден на двете годишнини.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР