С пореден провокативен ход Турция покачва напрежението край Кипър във

...
С пореден провокативен ход Турция покачва напрежението край Кипър във
Коментари Харесай

Турция покачва напрежението край Кипър заради газовите сондажи

С следващ провокативен ход Турция повишава напрежението край Кипър по отношение на газовите ѝ сондажи. От през днешния ден до 31 декември нейният проучвателен транспортен съд „ Барбарос Хайредин паша” ще прави изследвания за газ в кипърската изключителна икономическа зона на юг от острова, оповестява БНР.

Районът за работа на сеизмологичния транспортен съд, избран с издадения от Турция навигационен телекс, обгръща 3 блока от офшорната зона на Кипър. Части от тях непризнатата от интернационалната общественост Севернокипърска турска република твърди, че попадат в нейната изключителна икономическа зона. За два от тези блокове Кипър е издал лицензи за газови изследвания на консорциум от френската компания „ Тотал”, италианската „ Ени” и южно-корейската „ Когас”.

Със собствен навигационен телекс Кипър настоя корабът да приключи неотложно противозаконната си активност. Никозия акцентира, че новите дейности на Турция са нарушаване на интернационалното право и съставляват закононарушение.

В началото на тази седмица външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че вторият турски проучвателен транспортен съд „ Оруч Рейс” е на път към Източното Средиземноморие.

Според профилирания интернационален уебсайт за морския трафик все още корабът към момента е на пристанището в Истанбул.

Новите противозаконни турски газови изследвания край Кипър идват в навечерието на започващия през септември нов кръг съвещания с присъединяване на Организация на обединените нации за обновяване на договарянията по Кипърския въпрос, прекъснати преди 2 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР