С поправки, вкарани в последния момент в промени в Закона

...
С поправки, вкарани в последния момент в промени в Закона
Коментари Харесай

В последния момент: ГЕРБ промени Закона за извънредното положение

С ремонти, вкарани в последния миг в промени в Закона за патентите и регистрацията на потребните модели, беше променен Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, който беше в деяние в началните два месеца на здравната рецесия, написа " Сега ".

Промените бяха направени по предложение на ГЕРБ във финалните текстове на преходните и заключителните разпореждания на законопроекта за патентите.

Вероятно ръководещите са таяли вярата, че никой няма да обърне внимание какво се гласоподава в подобен дълъг план, с който болшинството от депутатите, както и обществеността, са изцяло незапознати.

Промяната визира съответна наредба от изключителния закон, описваща особените пълномощия на органите, които ръководят средства от европейските структурни и капиталови фондове, по време на изключителното състояние. В текста на наредбата е записано, че тези органи могат да променят едностранно контракти за безплатна финансова помощ съгласно нуждата от ограничения при криза; отпускат безплатна финансова помощ при опростени правила, в това число без издание на покана за набиране на предложения; да редуцират периоди при процедури за даване на безплатна помощ и други

Сега ръководещите постановиха срокът на тези пълномощия да бъде удължен и по време на изключителна епидемиологична конюнктура, в каквато се намираме сега, и 9 месеца след нейната анулация.

Крадешком прокарваната смяна беше уловена от Българска социалистическа партия. Соцдепутатът Иван Иванов настоя гласуването ѝ да се отсрочи за идващия ден, с цел да може вицепремиерът Томислав Дончев, който дава отговор за еврофондовете, да изясни в Народното събрание защо става въпрос.

„ Някой да пристигна да изясни – министър ли ще бъде, вицепремиер ли - другояче ще го считаме за кражба и прикриване на злоупотреби... Ще се лепне леке върху този парламент като машина на времето и като машина за прикриване злоупотреби “, посочи Иванов. Предложението му обаче беше безмълвно отхвърлено от болшинството.

Управляващите продължиха с неразбираемите и за тях гласувания. Текстовете, засягащи противоречивата смяна, бяха подложени на извънредно объркваща преномерация, която остави в неразбиране всички, които следяха законопроекта, в това число и водещият пленарното съвещание Валери Симеонов. „ Който е схванал защо става въпрос, да гласоподава “, отхвърли се най-после и Симеонов да разбере какво се случва със законодателството. Така и поправката в изключителния закон беше призната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР