С помощта на средства от Европейския съюз в много градове

...
С помощта на средства от Европейския съюз в много градове
Коментари Харесай

Милиони от ЕС потъват в строителство на стадиони в България

С помощта на средства от Европейския съюз в доста градове в България са издигнати игрища. Те са малко посещавани, само че за сметка на това се нуждаят от ремонт. Един от тях е пред разрушение, написа немското издание " Тагесшау ", представен от БГНЕС.

Лекоатлетическа подготовка на стадиона в Костенец. На мястото на нормалната тартанова настилка върху пистата се вижда мръсна алена гума, цялостна с дупки. Огромни части от нея могат елементарно да се откъснат, по тази причина 16-годишната Габриела би трябвало да внимава доста при 100-метровия спринт. Тя признава, че й е доста мъчно. На процедура е невероятно да се тренира на пистата - макар шпайковете състезателите постоянно се подхлъзват, оплаква се младата спортистка. Пистата на стадиона не е овална, както е нормално, а четириъгълна. И това не е всичко. В единия от ъглите младите състезатели би трябвало да заобикалят висок бял дирек и табло с бушони. Затова по време на тичане те съкратяват трасето.

" Ако би трябвало да създадем една обиколка, тичаме през тревата, с цел да вземем завоя”, изяснява Габриела.

Костенец не е просто някакъв български състезателен клуб. Там, да вземем за пример, работи някогашният треньор на Йорданка Донкова - българската международна и олимпийска шампионка на 100 метра с трудности.

Младото потомство продължава да печели медали, само че съществуващата сериозна заплаха от пострадване на спортистите тормози треньорката Добромира Пенчева.

Тя е облечена в спортен екип в зелено и бяло и е изключително деликатна към огромната естрада. Защото има заплаха покривът да се срути върху главите на посетителите, споделя слабата тъмнокоса жена.

„ Виждате, че дъските са разхлабени. Моят сътрудник - треньор по футбол, се пробва да ги смъкна с топките, с цел да не ударят децата, когато паднат от единствено себе си”, споделя Пенчева.

Футболно игрище в Костенец наподобява наред. Иначе стадионът се нуждае от сериозен ремонт. При това през 2014 година по груби калкулации за цялостното възобновяване на стадиона са изхарчени над 2 млн. евро европейски средства. След което той наподобява по-зле, в сравнение с преди ремонта.

Към четириъгълната писта се прибавят счупени асансьори и зала за фитнес с опустошен под. Фирмата, направила ремонта, не може да бъде открита, споделя Пенчева. Тя счита, че става въпрос за корупционна скица.

„ Мисля, че по-голямата част от парите са откраднати, след което е направено каквото може с остатъка от средствата. Има трева за футболното игрище, само че за лекоатлетите не е направено нищо”, споделя треньорката.

Лекоатлетите са принудени да упражняват в прилежащата Долна Баня, където има огромен стадион с футболно игрище и добра тартанова настилка.

Друг " огромен " футболен стадион има в Лесичово. На трибуните има към 80 индивида, които поддържат тимовете от районната лига.

През последните години в страната са издигнати доста игрища, от които никой няма потребност, счита журналистът Георги Филипов.

За професионалния футбол след 60-те години (на предишния век – бел. ред.) в огромните градове не е издигнат нито един стадион. За сметка на това се появиха доста дребни игрища по селата, в които обаче няма хора.

Причината за това е доста елементарна – стадионите са финансирани по планове на Европейски Съюз за развиване на селските региони. А тези планове би трябвало да съдържат някакъв състезателен детайл.

Според Филипов, това е причина за корист със средства, защото България има голям проблем с корупцията.

По време на обиколката из разнебитения стадион в Костенец, треньорката Пенчева почуква по кухата външна стена и в ръцете й пада парче от нея.

Стената е направена от ПДЧ-плоскости. Година след приключването на ремонта всичко е почнало да се разпада.

Разбитият стадион в Костенец принадлежи на общината, която била подала тъжба против фирмата-изпълнител.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР