С помощта на полицията специалисти от Българската агенция по безопасност

...
С помощта на полицията специалисти от Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Експерти на БАБХ влязоха във ферма с помощта на полицията заради чумата

С помощта на полицията експерти от Българската организация по сигурност на храните са съумели да влязат в стопанството в Болярово, където е открита чума и към този момент са умрели 11 животни, оповестява БАБХ.

Ветеринарните управляващи са били подложени на нападателни и заплашителни дейности от страна на съидейници на стопаните - Христо Христов, сина и снаха му, които към този момент втори месец не позволяват експертите във фермата, блокирайки работата по обезвреждането на огнището на болестта и сполучливото блокиране на разпространяването на инфекцията, показват от БАБХ.

Въпреки получените и доказани лабораторни резултати за съществуване на заразно заболяване във фермата в Болярово стопаните настояват пред медиите, че животните са здрави. От 18 юли (датата, на която е изработен опит за връчване на протокола) до през днешния ден обаче, са умряли 11 животни. Ситуацията в допълнение се усложнява от обстоятелството, че едно от тези животни не е от стадото в Болярово, а от стопанство в Твърдица. Това потвърждава нерегламентирано придвижване на овце в обстановка на нараснала заплаха от зараза, написа в известието. Стопаните на стадото обявиха, че животните им са умряли от преяждане.

Заболяването във фермата беше намерено при проучването на стадата в 10-километровата зона към село Воден, където за първи път в България и в Европейския съюз бе установена чума по дребните преживни животни. Пробите от стопанството бяха изследвани, а получените резултати - доказани в Националната референтна лаборатория. Огнището влезе в системата на Европейски Съюз за рискови болести по животните и в системата на Международната организация за заболявания по животните. Със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ Дамян Илиев фермата в Болярово беше оповестена за огнище на чума по дребните преживни животни.

Българската организация по сигурност на храните е изпратила и отчет до Световната организация за опазване на здравето на животните за епидемиологичната обстановка с чумата по дребните преживни животни в страната, който не е финален за осъществените действия по проблема. В него е доказаното огнището в Болярово и са разказани ограниченията, които би трябвало да се подхващат според законодателството. " Поради възпрепятстването на ветеринарните управляващи обаче огнището към момента не може да бъде завършено, което може да докара до удължение на рестрикциите за България в засегнатите райони ", декларират от БАБХ.

" Адекватните ограничения постановат заличаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, главно разчистване и стерилизация ", уточни изпълнителният шеф на БАБХ доктор Дамян Илиев в писмо до основния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правораздаването Цецка Цачева. В него той моли да бъдат подхванати дейности, които да основат опция за законовото използване на ограничения за прекъсване на болестта. Също по този начин упорства да се потърси административна и финансова отговорност от фамилията в Болярово, попречило работата на ветеринарните управляващи.

Лекият автомобил на ветеринарните управляващи от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) е обкръжен, блъскан и надраскан с пирони от провокатори по време на присъединяване на специалистите в днешното съвещание на Областната епизоотична комисия в Ямбол. По време на срещата бяха разисквани ограничения, свързани със гибелта на 11 животни в стопанството на Христо Христов в Болярово, където беше открита чума по дребните преживни животни. Експертите са били обиждани и заплашвани от незнайни уредници, а представителите на регионалната администрация са били възпрепятствани да влязат в постройката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР