С помощта на изкуствен интелект учените откриват три неизвестни фигури

...
С помощта на изкуствен интелект учените откриват три неизвестни фигури
Коментари Харесай

2 400 г. назад: Откриха три неизвестни фигури от линиите на Наска в Перу

С помощта на изкуствен интелект учените откриват три незнайни фигури от " линиите на Наска " в Перу, които са били начертани в пустинята преди 2400 години.

Най-голямата новооткрита фигура - чифт крайници - е с диаметър над 77 метра. Изследователите откриват и фигура на риба с размери 19 м и птица дълга 17 м. Преди това учените са употребявали същия способ, с цел да разпознават хуманоидна фигура с размери към 4 м дължина и 2 м широчина, за което съобщихме през 2019 година, написа " Офнюз ".

Тези фигури или геоглифи, са нанесени на повърхността на пустинята Наска, нормално посредством пренасяне на тъмни камъни, с цел да се разкрие белият пясък под тях. Към момента са преоткрити повече от 350 геоглифа. Пилоти виждат първите линии и геометрични модели в перуанската пустиня или пампасите през 20-те години на предишния век, а по-късните проучвания разкриват големи геоглифи, изобразяващи колибри, маймуни, китове, паяци, цветя, геометрични модели и принадлежности.

Въпреки че множеството от тези фигури са в пустинята Наска (Nazca, Nasca), те са открити и на други места в Перу. Археолозите считат, че те са направени сред 400 година прочие н. е. и 650 година от н. е. Изследователите оповестяват за новите геоглифи в юлското издание на Journal of Archaeological Science.

Точното предопределение на линиите от Наска е дългогодишна мистерия, само че множеството археолози в този момент считат, че те евентуално са били употребявани за церемониални шествия по очертанията на фигурите, пишат откривателите в проучването.

ПУСТИННИ ЛИНИИ

Водещият създател на проучването Масато Сакай (Masato Sakai), професор по антропология и археология в Университета Ямагата в Япония, търси геоглифи в Наска от 2004 година насам, употребявайки сателитни изображения, въздушна снимка, въздушен сканиращ лидар и фотоси с дрон.

На екипа на Сакаи от Института Ямагата за Наска са били нужни към пет години, с цел да проучва въздушни фотоси с висока резолюция на целия район, като през това време са разпознати няколко нови геоглифа. Но когато през 2016 година получават въздушни фотоси с още по-висока резолюция, те се обръщат към способ за изкуствен интелект, прочут като " надълбоко образование ", с цел да ги изследват - в партньорство с IBM Япония и Изследователския център на IBM " Томас Джей Уотсън " в Съединени американски щати, който организира напреднали проучвания на изкуствения разсъдък.

Системите за надълбоко образование и методите, които те употребяват за обработка на данни, са въодушевени от метода, по който човешкият мозък обработва информацията. Обикновено една система за надълбоко образование се образова върху хиляди или милиони известни обекти, само че Сакай и сътрудниците му са обучили тази система с данни от единствено 21 известни геоглифа от Наска, които са разделили на " детайли ".

Всеки прочут геоглиф се състои от десетина такива детайла - да вземем за пример глава, торс, ръка или крайник. И по този начин, новата система за надълбоко образование е съумяла да открие единствено елементи от геоглифите, споделя за Live Science Сакай.

ПРОУЧВАНИЯ НА МЯСТО

Изкуственият разсъдък разпознава вероятните фигури към 21 пъти по-бързо от подготвен археолог; учените пътуват до местата на най-вероятните претенденти, с цел да ревизират дали те фактически съществуват. Резултатите са четирите геоглифа, разказани в проучването.

Авторите пишат, че системата би могла да бъде потребна в случаите, когато специалистите могат да пропуснат геоглифи на въздушни фотоси: Новооткритият хуманоиден геоглиф, да вземем за пример, се намира близо до известния геоглиф на колибри в Наска, само че в никакъв случай преди не е бил забелязван.

Откриването на тези антични линии на Наска в този момент е значимо, защото доста геоглифи са изправени пред заличаване, най-много от ерозията и климатичните промени, които могат да провокират повече дъждове и да повредят линиите на повърхността. " Наложително е да се разпознават и защитят колкото се може повече геоглифи ", пишат създателите.

Фигурите на Наска са открити през 1926 година от археолозите Алфред Кроебер и Тотибио Мехиа Ксепсе. Първоначалните догатки за тяхното предопределение са че са част от антично напоително оборудване. През 1941 година при полет Пол Късък от Университета на Лонг Айланд вижда, с изключение на линиите, и голям брой спирали, нереални форми и стилизирани рисунки на животни, врязани в каменистата повърхнина на пустинята Наска. Той счита, че в избрани моменти Слънцето застава на края на линиите и съгласно него това е най-големият астрономически календар в света. По-късно немският математик а Мария Райхе се заема с изследването, картографирането и измерването на линиите и това се трансформира в цел на живота ѝ в продължение на пет десетилетия. През 1968 г. Ерих декор Деникен привлича вниманието на обществеността с тезата, че странните рисунки са в действителност антични хангари и писти за приземяване на летателни апарати на извънземни. И до през днешния ден археолози, астрономи и геолози не престават да изследват геоглифите в разнообразни университети по света. От 1997 година насам край намиращия се наоколо град Палпа се организират огромни перуано-германски научни проучвания. Проектът „ Наска-Палпа " е управителен от Джони Исла и Маркус Райндел от Немския археологически институт и е отдаден на систематичното интердисциплинарно проучване на античните поданици на региона и рисунките. (Wikipedia)

Справка: Masato Sakai et al. Accelerating the discovery of new Nasca geoglyphs using deep learning, Journal of Archaeological Science, Volume 155, 2023, 105777, ISSN 0305-4403,
https://doi.org/10.1016/j.jas.2023.105777 

Източник: AI identifies 3 more 'Nazca Lines' figures in Peru, Live Science
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР