С помощта на дистанционно изследване учени откриха най-голямата и най-древна

...
С помощта на дистанционно изследване учени откриха най-голямата и най-древна
Коментари Харесай

Откриха най-голямата и най-древна конструкция на маите в Мексико

С помощта на отдалечено проучване учени откриха най-голямата и най-древна известна до момента структура, основана от цивилизацията на маите - колосална правоъгълна издигната платформа, издигната сред 1000 година и 800 година преди новата епоха в щата Табаско, Мексико, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира Ройтерс.

За разлика от пирамидите в градове като Тикал в Гватемала и Паленке в Мексико, платформата не е издигната от камък, а от глина и пръст и евентуално е употребена за всеобщи ритуали.

Конструкцията, открита край границата с Гватемала, е необятна съвсем 400 метра и е дълга близо 1400 метра. Издигната е на височина 10-15 метра. Размерът й надвишава Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет, издигната 1500 години по-рано.

Не са открити следи или остатъци от статуи на високопоставени фигури, което евентуално е знак, че е от по-ранен стадий на културата на маите, преди да се развие структурата на йерархично общество, водено от монарси, споделят учените.

Тъй като структурата е толкоз огромна хоризонтално, в случай че ходите по нея, ви наподобява като част от естествения пейзаж, споделя Такеши Иномата, археолог от университета на Аризона, който е началник на проучването.

Маите са оказали огромно влияние върху околната среда

"Формата на структурата обаче се вижда ясно посредством лидар ", прибавя той.

Лидар е названието на техниката за отдалечено проучване, която употребява импулсен лазер и данни, събирани при облитане на обекта, с цел да се генерира триизмерна информация за формата на повърхността.

Мрежа от резервоари и необятни тротоари са свързани с структурата. Тя е обърната по този начин, че противоположните й краища са ориентирани към точките, от които се вижда изгрева на слънцето в дните на лятното и на зимното слънцестоене, в случай че към платформата се гледа от пирамида, издигната на няколкостотин метра западно от нея.

Учените позволяват, че платформата е била употребена от хората в района за ритуали, свързани със специфични случаи от календара. Възможно е да е имало процесии, водещи към централната платформа, върху която хората да са оставяли скъпи или алегорични движимости.

Цивилизацията на маите е просъществувала няколко хилядолетия и е оставила доста "мъртви градове " и монументи на културата на полуостров Юкатан.

Тя изчезва към девети век от нашата епоха, когато множеството от градовете-държави са обезлюдени. Все още не е изяснена точната повода за отмирането на тази цивилизация.

Статия за откритието е оповестена в сп. "Нейчър ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР