С помощта на дарителите Национален военен университет Васил Левски“ и

...
С помощта на дарителите Национален военен университет Васил Левски“ и
Коментари Харесай

С дарителска помощ откриват паметник на Христо Ботев във Велико Търново

С помощта на донорите Национален боен университет „ Васил Левски “ и арх. Драгомир Йосифов  на 2 юни 2019 година във Велико Търново ще бъде открит монумент на българския народен воин, бунтовник, поет и журналист Христо Ботев. Инициативата е на Фондация „ Христо Ботйов “ и Общобългарския комитет „ Васил Левски “. Тя се реализира с поддръжката на община Велико Търново – оповестиха от пресцентъра на общината.

В процеса на подготовка, Националният боен университет „ Васил Левски “ подари на общината мраморен бюст на Христо Ботев , съхраняван повече от 40 години във висшето образователно заведение. По думите на полковник доцент доктор Марко Златев, бюстът е бил подложен на входа на Арката на генералите при започване на 50-те години на XX век. Тогава в региона на остарялото военно учебно заведение се е намирала школата за запасни офицери „ Христо Ботев “. След преместването на военното учебно заведение през 1978 година, паметникът е демонтиран. За задачите на начинанието, бюстът се реставрира.

Проект за оформление на градинското пространство, където ще бъде подложен паметникът, създаде и подари на общината арх. Драгомир Йосифов. В момента планът се извършва, като се облагородява градската среда в избрания регион.

Паметникът ще бъде подложен в градинката пред централна поща, при започване на улица „ Христо Ботев “ . Първата копка бе направена на 2 юни предходната година. „ Паметникът на Ботев ще бъде израз на нашата респект, която изискуем както нему, по този начин също на брачната половинка му и на щерка му – Венета и Иванка Ботеви, също свързани с нашия град. Именно Търново е и първият град, в който 2 юни е празнуван като ден на Христо Ботев и на починалите за свободата на България “, изясни кметът Даниел Панов.
Събитието ще се състои в Деня на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България , в символ на респект към тяхната памет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР