С половин месец закъснение заръката на премиера Бойко Борисов за

С половин месец закъснение заръката на премиера Бойко Борисов за ...

Евдокия Кръстева сменя Иванка Мизова във фонд Земеделие.


С половин месец закъснение заръката на премиера Бойко Борисов за отстраняването на заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Иванка Багдатова-Мизова е изпълнена.

Тя е освободена от поста и на нейно място е назначена Евдокия Кръстева. Тя идва от "Централно координационно звено" като началник отдел в дирекция "Мониторинг на средствата от ЕС", което е пряко подчинено но вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Това става ясно от съобщение на на Министерството на земеделието.

Първата работа на новия министър на земеделието Десислава Танева, която встъпи в длъжност в сряда, е била да свика заседание на Управителния съвет на ДФЗ. Това е органът, който може да освободи от длъжност шефовете във фонда.

Оставката на Иванка Багдатова-Мизова беше поискана от премиера Бойко Борисов още на 30 април, след като името ѝ беше замесено в скандала с къщите за гости лично от ексземеделският министър Румен Порожанов. По думите му той докладвал на Борисов, че личният телефон на Мизова фигурира на сайта за реклама на къща за гости на кмета на Юндола от ДПС.

След като премиерът му наредил, Порожанов поиска оставката на Мизова. От земеделското министерство съобщиха официално, че тя си я е подала, но в началото на тази седмица се оказа, че продължава да работи в ДФЗ. Аргументът на Порожанов да не освободи Иванка Мизова веднага беше, че изкачвал проверката на прокуратурата по случая. Това обаче му коства поста министър на земеделието.

Източник: mediapool.bg