С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален

...
С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Задържаха ни по сигнала, който ние сами подадохме

С полицията се получи една поредност от неразбирателства, вид негоден телефон, по този начин или другояче ние бяхме арестувани по сигнала, който ние самите подадохме. Това сподели журналистът от уеб страницата " Биволъ " Димитър Стоянов в изявление за БНР.
Стоянов и румънският му сътрудник Атила Биро, както и един юрист, тази нощ са били отведени за снемане на пояснения в РПУ Радомир, до момента в който провеждали журналистическо следствие.
Според Стоянов, на двамата публицисти не е било разрешено да се обадят по телефон по време на задържането им.
„ Получих информация, че след публикуването на публикацията за #ДжиПиГейт от офисите на компанията стартира целеустремено изнасяне на техника и документи, което е хипотетично заличаване на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в региона на Радомир и с наш сътрудник, румънски сътрудник Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това заличаване ", описа журналистът.
" Респективно, и за злоупотребени с европейски фондове. В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, . Обяснихме, че ние сме публицисти и не сме причинители на нищо неправилно, само че към час прекарахме с белезници, след това към още 3 часа бяхме арестувани, само че въпреки всичко не смъкнаха белезниците, макар че имаше изясненост кои сме, какви сме и какво вършим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, сътрудника също, имахме персонални карти, годни документи, само че все пак не получихме право на телефонно позвъняване и екипите, с които работим бяха доста разтревожени. Когато се проверява корупция на високо равнище, това не е безвредно ", описа още той.

Стоянов е безапелационен, че доста от горящите документи въпреки всичко са били избавени от служителите на реда:
" Нашата информация беше, че тези документи се изнасят от офисите на " Джи Пи груп ", товарят се на коли, карат се в региона на Радомир и се изгарят. Ние намерихме и документи, нарязани на шрайдер, в чували. Всичко сочи в посока заличаване на доказателства ".
Журналистът изясни и за какво с тях е имало юрист:
" Помолихме го да използваме неговата кола, с цел да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи ". Адвокатът също е с протокол за задържане.
Главният редактор на уеб страницата " Биволъ " Атанас Чобанов посочи пред БНР, че повече от 6 часа не е съумял да се свърже с двамата публицисти:
" От 20.30 часа вечерта до към 1-2 часа през нощта, което провокира мощно безпокойствие. Опитахме се да разберем какво се случва и всички позвънявания до РПУ в Радомир и ОДМВР - Перник приключиха безславно. В Перник ни затръшнаха телефона с изказване, че би трябвало да отидем на място. По наши канали опитахме да разберем на по-високо равнище и получихме от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи подвеждаща информация, че сътрудниците ни не са арестувани, а са били отведени в Радомир за предоставяне на пояснения , само че не можаха да ни обяснят за какво няма връзка с тях ".
Чобанов дефинира дейностите на полицията като неуместни и съобщи изрично, че става въпрос за спекулация на най-високо равнище:
" Това е някакъв парадокс. Да не би сътрудниците им на място да нямат телефони. Пристигнали са от София сътрудниците на господин Спиридонов. Могли са незабавно да ги освободят и да им върнат телефоните. Ние сме възмутени от това, че те бяха оставени без връзка, а ние надлежно бяхме оставени в неопределеност какво се случва с тях в продължение на часове и бяхме подведени от Министерство на вътрешните работи, че не са арестувани. Още от сряда, когато сме подали сигнал, до четвъртък следобяд от постройката на " Джи Пи груп " се изнасят документи, компютри и се унищожават, т.е. два дни това е текло без никаква глоба, без да е предотвратено, а ние наблюдавахме какво се случва и се опитвахме да изясним къде изгарят документи, а за какво ги горят е пределно ясно. /…/ Това са извънредно съществени доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдаване и за какво вместо като са отишли на място да избавят документите, служителите на реда са задържали тях, а откакто са пристигнали сътрудниците им от София са разпалили огъня по нехайство? Това са неуместни дейности на полицията. Очевидно има чадър над " Джи Пи груп ", която е обвързвана с шефа на „ Лукойл “ Валентин Златев и очевидно там никой не смее да влезе и да организира обиск. Това е спекулация на най-високо равнище, която ще се развие, тъй като ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има извънредно доста документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР