С полицай под прикритие е разбита организирана престъпна група за

...
С полицай под прикритие е разбита организирана престъпна група за
Коментари Харесай

Полицай под прикритие разбил схемата с фалшивите ТЕЛК-ове в София

С служител на реда под прикритие е разрушена проведена незаконна група за издаване на подправени ТЕЛК решения за неработоспособност. Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев, представен от " Фокус ".
Групата от трима лекари и един медиатор е работила на територията на София от началото на 2019 година Те са взимали подкупи, с цел да издават документи с погрешно наличие.
" Доказателствата за подправени ТЕЛК решения в София са директни, чиновник на Министерство на вътрешните работи се показа за клиент и мина по цялата верига на незаконната група. Този чиновник на Министерство на вътрешните работи си е платил капаро, последна сума и си е получил решение на ТЕЛК, за това, че е 50% неработоспособен ", сподели Гешев. Уточни, че служителят на Министерство на вътрешните работи е изцяло здрав.
Схемата е работила по следния метод. Посредник е осъществявал връзката сред хората, които са желали да получат ТЕЛК решение и лекарите. Подкупът за тях бил от 1000 до 3000 лева
Двама от тримата открити лекари са ръководители на две ТЕЛК комисии. Едната ТЕЛК комисия е 28-мо ДКЦ, а другата е Втора многопрофилна болница за интензивно лекуване – София, по известна като Втора градска болница. Третият доктор, който е участник в проведената незаконна група, е психиатър. Той е шеф на медицински център, сподели представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.
Посредникът в схемата е престъпно проявен и осъждан, сподели Милева. По думите ѝ той легално се е занимавал с търговия в магазин за облекла на територията на Женския пазар. Известен е измежду работещите на Женския пазар, както и измежду ромите.
Посредникът обещавал, че може да обезпечи против възнаграждение ТЕЛК решение с над 50% трудова неработоспособност. Той е имал доверени връзки с персонални лекари, доктори от разнообразни специалности и с ръководители на ТЕЛК комисии на територията на София.
Посредникът се обаждал на персоналните лекари, които против възнаграждение издавали по този начин наречените етапни епикризи, без изобщо да преглеждат пациентите. Така лекарите от ТЕЛК удостоверявали в експертните изводи диагнози, от които хората въобще не са страдали, сподели Милева.
В петък са били осъществени претърсвания и изземвания на 12 адреса, които са населявани и употребявани от членовете на незаконната група. Иззети са голям брой документи, копия на персонални карти, празни бланки за заявление на ТЕЛК, както и бележки, на които са изписани персонални данни на лица и избрани суми против тях, сподели прокурор Милева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР