С поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина,

...
С поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина,
Коментари Харесай

Пловдив чества 142 години от Освобождението

С поклонение пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина, военна гала и полагане на цветя и венци,  днес, 16 януари, Пловдив отбелязва 142-рата годишнина от своето избавление. 
Как са се развили нещата тогава?
На 2-ри /15-ти по нов стил/ януари гори Пазарджик. При отстъплението турците освен унищожават моста, те унищожават здания, които се считат за шедьоври на Османската архитектура. Тази орис не може да се допусне в Пловдив. Френският консул провежда всички дипломати, отиват при валията и упорстват да даде оръжие, с цел да може християните да увардят постройките от черкези, които обикалят и Пловдив.
С огромни страдания и благодарение на френското дипломатическо тяло в Цариград, българите католици и гърците съумяват да създадат отряди. На православните българи не е позволено да носят оръжие. Френският консул провежда всички други консули – на Австро-Унгария, на Гърция, Италия, за отбрана на Пловдив. Тогава научават, че турското командване е решило да унищожи града, а турската войска да се укрепи в подножието на Родопите. Отново отиват и споделят, че няма да изоставен Пловдив. Въпреки всичко Сюлейман Паша до последно, до момента в който пристигна Александър Петрович Бураго, държи 4 оръдия на Джендем тепе, които да разрушат Стария Пловдив.
Капитан Бураго през целия ден транспортира финландски пехотинци, които завземат днешното село Оризаре. Вечерта военачалник Гурко го натоварва със задачата да тръгне на разузнаване с неговите драгуни – 63 по формалните вести. Докато стигне до Джендем тепе, вижда два турски лагера с по 1000 и повече души. Влиза безшумно в града и среща представители на милициите от гърци и католици, които му изясняват, че турците са струпани на гарата и се готвят да тръгнат. Турското население към този момент е напуснало града, изтеглени са оръдията от Небет тепе, Джамбаз тепе, Сахат тепе и Бунарджика и са оставени единствено на гарата.
Тогава Бураго прави проект по какъв метод да обезврежда оръдията, които могат да разрушат Пловдив. Канят отрядите да заемат позиции на няколко места – пред настоящия Военен клуб, в Цар Симеоновата градина, по пътя за гарата. Казаците също се разпръсват и стартират по знак на Бураго да стрелят. Понеже всичко идва на талази и отвред се чува мощно „ ура “, турците помислили, че съветската войска е влезнала в Пловдив и стартира паническо бягство към Родопите. Сутринта като стават, пловдивчани виждат коне, оръжия, боеприпаси, облекла. Тогава Бураго с 20 души отива да обезоръжи оръдията. Буквално в последния миг съумява да ги спре и в 1 часа на 16-ти януари рапортува на военачалник Гурко, че Пловдив към този момент е освободен. Посрещането на съветските войски отпред с ген. Гурко в подножието на Стария Пловдив е увековечено в картина на Нягул Станчев и е изложена като непрекъсната експозиция в Историческия музей. Улицата, по която той минава, до ден сегашен носи името " 4-ри януари ".
В тези дни героят на Пловдив - капитан Александър Бураго, е бил единствено на 25 години. След събитията е награден с медал " Св. Георги " ІV степен и е създаден в чин полковник. Умира единствено пет години по-късно в Мадейра, Португалия. Днес за него припомня паметникът в Дондуковата градина, повдигнат през 1969 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР