С поглед от днешния ден електромобилите изглеждат без алтернатива в

...
С поглед от днешния ден електромобилите изглеждат без алтернатива в
Коментари Харесай

ВАЗ-2801 - руснаците измислили Тесла още преди 30 години

С взор от днешния ден електрическите автомобили наподобяват без конкуренция в близко бъдеще. Почти всички огромни автомобилни компании показват или готвят модели на ток, а Tesla се трансформира в емблемата на тези возила, написа Днес бг.

Идеята за електрически автомобил обаче надалеч не е нова, въпреки и в предишното да е изглеждала по-скоро футуристична. Не тъй като не е можело да се карат такива коли, а тъй като са излизали по-скъпи, а и не е имало особена потребност от тях.

В Съюз на съветските социалистически републики да вземем за пример, още във втората половина на 70-те и началото на 80-те работят интензивно по въпроса. Тогава в съюза е пуснат електрически автомобил, основан на комбито ВАЗ-2102. През 1979 година специфична комисия одобрила производството на електрическия автомобил и той почнал да се създава. След много работа, в интервала 1981-82 година е пусната пробна серия електрически автомобили ВАЗ-2801 от 47 бройки. Най-много от тях потеглили към Украинската ССР.

Батериите на първите руски електрически автомобили бил никелов-цинков батерия, който тежал цели 380 кг. Пробегът бил 110 км при 40 км/ч, а максималлната скорост на модела достигала 87 км/ч.

Дизайнът и изработването на електромодела 2801 като цяло било елементарно, само че опитът от работата на електрическите автомобили посочили, че потреблението им на оня стадий не е било рационално по няколко аргументи. Първо – заради неналичието на задоволително станции за зареждане, а пробегът от 110 км не е бил нещо изключително впечатляващо за страна с размерите на Съюз на съветските социалистически републики. Друг сериозен проблем бил огромното тегло на батериите – цели 380 кг, както и високите разноски за електрическо съоръжение.

Недостатък е и дребният брой цикли в живота на батерията – сред 100 и 150. Затова в последна сметка всеобщото произвеждане на електрически автомобили е спряно през 1984 година, макар че специалистите на АвтоВАЗ траяли и по-късно проучванията в тази посока. В последна сметка от модела са създадени малко повече от 50 електрическия автомобил.

Днес единствено няколко автомобила от серията са оживели и към момента могат да се видят, въпреки и не в напълно истинския си тип.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР