С поетичен рецитал, поднасяне на венци и празнична заря на

...
С поетичен рецитал, поднасяне на венци и празнична заря на
Коментари Харесай

С поетичен рецитал, венци и празнична заря почетоха Деня на Ботев в Лютиброд /снимки/

С лиричен рецитал, поднасяне на венци и празнична заря на 2 юни в Лютиброд уважиха паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България.
Възпоменателната демонстрация събра на площада при моста на река Искър поданици и посетители на селото. Сред тях бяха кметът на община Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът Нели Минева и ръководителят на отдел „ Култура, спорт и туризъм “ Седефка Петкова.
Слово за безсмъртния героизъм на Ботевата чета произнесе кметският наместник на Лютиброд Иван Коцев. Дългогодишният библиотекар в локалното читалище Виолета Илиева извърши Вазовото стихотворение „ Той не умира “, а създателят на плана „ НЕзабравимата България “ доктор Искрен Красимиров рецитира стихотворението „ Рашов дол “, създател на което е неговият татко, журналистът Красимир Стефанов.
С едноминутно безмълвие и рухване на колене присъстващите отдадоха респект към хилядите знайни и незнайни герои, положили костите си пред олтара на Отечеството. Сред тях са и 30-на лютибродчани, починали в Балканските войни 1912-1913 година, Първата международна война 1915-1918 година и Втората международна война 1939-1945 година
На почетна стража пред паметника на поета бунтовник застанаха трима млади „ гвардейци “, пременени в четнически униформи. Венци на благодарност бяха поднесени от името на Община Мездра, Кметство Лютиброд и Народно читалище „ Колката “.
Възпоменателното честване приключи с впечатляваща заря, която озари небето над Врачанския Балкан.
Днес от 11 часа в местността „ Рашов дол “ ще бъде отслужена панихида за починалите на това свято място на 21 май ст. жанр 1876 1876 година 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов-Захарлията (1853-1876г). Поради изключителната епидемиологична конюнктура в страната, за пръв път от десетилетия насам тази година няма да се състои обичайна възстановка на последното стълкновение на оживелите въстаници с черкезката потеря на Джамбулет бей.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР