С подписването на договора за закупуване на 33 електрически автобуса

...
С подписването на договора за закупуване на 33 електрически автобуса
Коментари Харесай

Живко Тодоров: Градът ни ще бъде най-зеленият в България

С подписването на контракта за закупуване на 33 електрически рейса и 18 зарядни станции, в Стара Загора придобиваме освен нови транспортни средства за градския превоз. Печелим по-чист въздух и понижаваме нездравословните излъчвания, като в същото време свиваме разноските за сдружението.

Това сподели Живко Тодоров, претендент за кмет на Стара Загора, откакто през днешния ден бе подписан договорът сред община Стара Загора и Министерството на околната среда и водите по Проект „ Прилагане на ограничения за възстановяване качеството на живот в град Стара Загора “, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. „ Провеждаме целенасочена и поредна политика за възстановяване на качеството на въздуха и за увеличение на зелените площи. През последните две година на територията на града няма регистрирани превишения на откритите правила за нито един от индикаторите за качество на атмосферния въздух”, акцентира Живко Тодоров. Това е резултат на осъществяването на разнородни ограничения, ориентирани към намаляването на фините прахови частици. Сред тях са цялостната замяна на рейсовете от градския превоз с екологични, промени в организацията на придвижване, постоянното миене на улиците. „ Системата за ръководство на градския превоз и на трафика ще реши значително казуса със тапите в пиковете часове. Това значи също и по-малко изгорели газове във въздуха, който дишаме”, добави претендентът за кмет.

По негова самодейност, всяка година в покрайнините на града ще се залесяват площи, които в този момент са голи, поради пожарите през 2007 година „ Амбицията на екипа ни е Стара Загора да бъде най-зеленият град в България. На 9 ноември ще бъдат засадени минимум 10 000 дъбови фиданки, като това ще стане значително и с непринуден труд. Затова дано всеки, който има опция и предпочитание, да се включи в самодейността “, прикани Живко Тодоров.

„ По време на втория мандат успяхме да решим един от най-тежките проблеми – запазването на парк „ Бедечка “ като огромна зелена зона за града”, напомни претендентът за кмет. Решаването на този проблем лиши повече от десетилетие и мина пред локален референдум (2017 г.). Последвалите решения на Общинския съвет подсигуряват запазването на зелените площи.

Община Стара Загора е бенефициент по Интегрирания план „ Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух “, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз. В резултат на плана 1000 семейства в града ще се възползват от безвъзмездна замяна на старите битови печки на твърдо гориво с котли, които горят пелети или природен газ. „ Това значи понижаване с пъти на димните газове и на праховите частици”, безапелационен е Живко Тодоров. Той уточни, че ще бъдат закупени две стационарни измервателни станции, които ще бъдат инсталирани на проблематични места в града.
В програмата му за ръководство през идващите четири години са залегнали още разширение на велоалейната мрежа до Тракийския университет, кв. „ Кольо Ганчев “ и кв. „ Зора “, както и споделено прилагане на колела чартърен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР