С поднасяне на венци и цветя в Пловдив бяха отбелязани

...
С поднасяне на венци и цветя в Пловдив бяха отбелязани
Коментари Харесай

Пловдив отблеяза 110 години независима България

С поднасяне на венци и цветя в Пловдив бяха маркирани 110 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

За да отдадат справедливо почитание, пред паметника на площад " 22 септември “ се събраха жители и публични посетители, измежду които Асим Адемов, народен представител в Европейския парламент от групата на ЕНП - ГЕРБ, националният представител Спас Гърневски, заместник-кметовете на Община Пловдив Розалин Петков и Златин Велев, ръководителят на Общинския съвет Савина Петкова, заместител регионалният шеф Димитър Керин, кметовете на региони, публичният медиатор Борислав Стаматов.

Специално присъединяване в честването и този път имаха комитет " Родолюбие “ и Духов оркестър – Пловдив. " Българската Независимост е оня ярък блян, обезсмислящ всевъзможни дребнопартийни пристрастености и копнежи в следосвобожденските години “, съобщи в словото си водещият Златко Павлов и цитира Манифеста, с който княз Фердинанд афишира Независимостта: " Нищо не трябва да спъва България, нищо не трябва да пречи за преуспяването ѝ…

За да отговоря на държавните потребности и националното предпочитание, с благословението на Всевишния, ПРОГЛАСЯВАМ СЪЕДИНЕНАТА НА СЕПТЕМВРИ 1885 ГОДИНА БЪЛГАРИЯ ЗА НЕЗАВИСИМО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО и дружно с народа Си надълбоко имам вяра, че този Ни акт ще откри утвърждението на Великите Сили и съчувствието на целия образован свят. Да живее Свободна и Независима България! Да живее Българският народ! "

По-рано денем в храм " Света Неделя " беше отслужен молебен, а пред паметната плоча на Александър Малинов бяха поднесени венци и цветя. На 22 Септември 1908 година, употребявайки създалата се удобна интернационална конюнктура и резултата от младотурската гражданска война, във Велико Търново Княз Фердинанд афишира България за самостоятелна страна от " Великата врата “ и се прогласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска страна, става пълновръстен член на европейското семейство. Ден откакто афишира Независимостта, Цар Фердинанд идва да означи събитието и в Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР