С подкрепата на 21.7% от избирателите ГЕРБ запазва предимство от

...
С подкрепата на 21.7% от избирателите ГЕРБ запазва предимство от
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": Разликата между ГЕРБ и БСП е 3.5%

С поддръжката на 21.7% от гласоподавателите ГЕРБ резервира преимущество от към три и половина пункта пред Българска социалистическа партия, за която биха дали своят вот 18.2% от жителите. Това демонстрират данните от изследване на " Алфа Рисърч ", извършено измежду 1017 пълнолетни жители посредством директно общоприетоо изявление по домовете в интервала от 5 до 12 декември.

Лидерът на ръководещите Бойко Борисов продължава да е със значимо по-високо доверие (29.6%) от водача на опозицията Корнелия Нинова (20.8%), сочат данните от изследването.

Партия на Слави Трифонов има евентуалната поддръжка на 8.6% от гласоподавателите и конкурира Движение за права и свободи за третото място, която е подкрепена от 7.8% от запитаните.

" На този стадий е мъчно да се каже, дали декларираните благосклонности ще се трансфорат в действителна поддръжка, още повече, че профилът на техните последователи остава към момента прекомерно неразбираем. За момента по-ясно се открояват така наречен " мобилни гласоподаватели ", чийто избор бързо се активизира, само че и бързо се демобилизира: най-младите до 30 годишна възраст, обезсърчени и разочаровани хора от по-малките обитаеми места ", показват от " Алфа Рисърч ".

През 2019 година продължава ерозията в поддръжката за националистическите партии. Тандемът ВМРО-НФСБ има доверието на 5.3%, а " Атака " – на 1.4%. Лидерите им също гладко губят публично въздействие - утвърждението за Красимир Каракачанов спада от 22.5% до 18.9%, доверието във Валери Симеонов остава на ниво 9.1%, а във Волен Сидеров - 6.4%.

Първата изборна година на " Демократична България " донесе на обединяването мандат в Европейския парламент и положително показване в пропорционалния избор за общински съветници и районни кметове в София. Цялостната електорална поддръжка за тях укрепва до 5.1%. Предизвикателство обаче продължава бъде слабото наличие отвън столицата, показват от " Алфа Рисърч ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР