С почти пет милиона евро само за пътни разходи в

...
С почти пет милиона евро само за пътни разходи в
Коментари Харесай

Благините, които ползват депутатите на Балканите

С съвсем пет милиона евро единствено за пътни разноски в интервала от 2011 до 2016 година депутатите от Македония са похарчили най-вече от всичките си сътрудници в страните от района. Това сочат данни на изследователската мрежа СКУП.

Това значи, че приблизително за интервала всеки народен представител е похарчил 40 000 евро за това, а на годишна база сметката му доближава към 6500 евро за бензин, магистрални такси и други пътни такси.

За разлика от тях, в Словения за 6 години всеки народен представител приблизително е похарчил по 36 хиляди евро, в България депутатите са похарчили двойно по-малко от македонските си сътрудници, а в Хърватия, да вземем за пример, депутатите за пътешестване са изразходвали по към 14 хиляди евро.

В Македония

След реакциите в обществото ръководителят на Народното събрание Талат Джафери преди Нова година осведоми, че един от разновидностите за понижаване на средствата, които се отделят за пътни разноски, е депутати, които са отвън Скопие, да получат служебни жилища.

" Един от разновидностите е депутатите, които са отвън Скопие, т.е. те пътуват повече от 50 километра, да получат публични жилища или да заплащат наем ", сподели Джафери.

Той обаче отхвърли разновидността всички депутати вкупом да бъдат осъдени за това., така като„ в случай че хипотетично някой е злоупотребил, не е става да накажем всичките. Разходите са действителни. “

Македонският парламент възнамерява тази година 1,3 милиона евро за пътни разноски, два пъти повече от предходната година.

В Словения

В Словения депутатите имат обезпечени с безвъзмезден транспорт в публичния превоз, а в случай че употребяват персоналната си кола получават по 15% от цената на бензин с октаново число 95 за всеки изминат километър.

В Румъния

Румънските депутати в това време имат право на свободен железопътен превоз, както и на вътрешна самолетна компания в две направления един път седмично. Ако решат да пътуват със личен автомобил, парите, които получават, са равни на 7.5 литра гориво на 100 километра.

В България

В България депутати, които нямат къща или апартамент в София, имат право да употребяват длъжностен апартамент, възложен им от жилищния фонд на Народното събрание, който е към 180 жилището в цяла София. Парламентът покрива и всички разноски за ремонт, съоръжение, застраховане на жилището, както и общински налози и такси за жилището.

Депутатите имат право на възобновяване на пътни разноски за потребление на градски и междуградски публичен превоз, на частни междуградски автобусни линии, железопътен и воден превоз, на вътрешни въздушни линии и потребление на лична кола.

Ако депутатът е от изборна единици на повече от 250 км. от София, има право на най-вече 40 самолетни билети, в една посока или назад, за една година, а на останалите им се признават до 12 самолетни билети за една година.

Разходите за пътни разноски на народни представители, употребяващи лична кола, когато посещават техните изборни региони, се уреждат с вътрешен акт на Народното събрание.

В Гърция

Депутатите в Гърция, които живеят отвън Атина, също имат право на възобновяване на пътни разходи. Депутатите имат право на 104 въздушни билета годишно сред Атина и техния изборен регион, в случай че има постоянна авиовръзка.

Народните избраници също имат право на възобновяване на разноските за наем на автомобил от 1500 евро месечно, а до момента в който са в Атина, Народното събрание покрива настаняването им в хотел или наемането на апартамент, до 1000 евро на месец.

В Хърватия

Хърватските депутати, които живеят по-далече от 50 км от Загреб, по време на съвещанията имат право на прилагане на служебни жилища, гарсониери и едностайни жилища с най-голям наем до 330 евро на месец и режийни разноски от към 65 евро на месец.

Разликата в тези суми се поема от законодателите. Що се отнася до пътните разноски, в случай че народните представители живеят на над 50 и на по-малко от 100 км от Загреб, те получават към 330 евро месечно за превозване.

В Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина покриването на пътните разноски на депутатите е регламентирано с разпоредба, съгласно която, при потребление на лично транспортно средство се изплаща възобновяване на разноски, което се получава откакто пробегът от местоживеенето до мястото на работа се умножава по 20% от цената на литър бензин, а тази сума се умножава по коефициент 4.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР