С почти фатално закъснение Столичната община се заема с един от

...
С почти фатално закъснение Столичната община се заема с един от
Коментари Харесай

Столичани ще трябва да скрият климатиците и сателитните чинии

С съвсем съдбовно забавяне Столичната община се заема с един от огромните проблеми на градската среда в София. Собствениците на парцели в центъра ще получат наложителни за осъществяване указания по отношение на външния тип на постройките си. Това ще се случи, в случай че бъде призната първата Наредба на градската среда, чийто план бе показан през вчерашния ден от основния проектант Здравко Здравков. Предложението е качено на уеб страницата на Направление „ Архитектура и градоустройство ”. Гражданите могат да дават отзиви и оферти до 17 юни по имейл, с писма или на място на ул. „ Сердика “ 5. След това текстовете ще бъдат разисквани обществено.

Според плана столичани ще бъдат задължени да отстранен климатиците, сателитните чинии и други елементи, които загрозяват фасадите в центъра. В подмяна на това ще се вкара норматив за подреждането им в линия по външните стени на зданията, стана ясно от обясненията на Здравков. Ще се следи още климатиците да не капят върху главите на минувачите, а кондензът да се води в земята. Сериозни условия се вкарват и по отношение на магазините и заведенията. Те ще би трябвало да се съобразят с вижданията на Столичната община за чадърите, надписите, тентите и останалите рекламни уреди, които употребяват. Външният тип на зимните градини също ще е идентичен.

Собствениците на здания в центъра ще би трябвало да ги приведат в сходство с правилата за цвят на фасадата. Той ще може да се избере всред шест цвята, които са показани на уеб страницата на НАГ. Ще има и условия за типа на партерите, както и към външното осветяване на постройката. Притежателите на парцели в центъра ще би трябвало да почистят фасадите и да отстранен от тях висящите кабели.

Срокът за осъществяване на предписанията в новата разпоредба ще е три години. Реализацията й ще стартира пилотно с 48 здания – монументи на културата по улиците “Граф Игнатиев ”, “Солунска ”, “Шишман ” и “6-и септември ”. Те към този момент са снимани и разказани от общинската администрация.

„ Тази разпоредба има голяма рекламация да подреди нещата в града и по тази причина при основаването й търсихме образци по целия свят по какъв начин се вършат нещата. Крайната цел е подреждането на града с предоставяне на ясни цветови решения ”, изясни проектант Здравков. Според него наредбата за градската среда може да проработи от следващата година. Защо обаче сегашният екип на общината пристъпва към тази основна задача в края на мандата си пояснение няма. 

 

МИСТЕРИЯ

Още предходната година Столичната община разпореди на проектантите от " А.Д.А " правенето на планове с цветово решение за фасадите в зоната към " Граф Игнатиев ". Идеята е готовите цветови решения да улеснят вложителите, като по едно и също време с това се резервира достоверната визия на постройките в зоната. Договорът е от август 2018 година, като би следвало да е изпълнен и моделите да са направени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР