С победа на Антъни Джошуа завърши боксовият мач за световните

...
С победа на Антъни Джошуа завърши боксовият мач за световните
Коментари Харесай

Джошуа взе реванш от Руис и е двукратен световен шампион в тежка категория

С победа на Антъни Джошуа приключи боксовият мач за международните трофеи на IBF, WBA и WBO в тежка категория сред него и Анди Руис-младши (Мексико/САЩ) в Дирия, Саудитска Арабия. Британецът си върна поясите след 12-рундова борба и с единомислещо съдийско решение по точки. В две от съдийските карти резултатът беше 118-110, а третият присъди 118-109 за 30-годишния боксьор.

В първия мач сред двамата на 1 юни в Ню Йорк Анди Руис шокира боксовия свят, откакто нокаутира Джошуа в седмия рунд и нанесе първа загуба в професионалната кариера на британеца. По този метод Руис взе поясите на Джошуа от IBF, WBA и WBO и се трансформира в първия мексикански международен първенец в тежка категория. Резултатът от дуела бе избран за една от най-големите изненади в историята при най-тежките.

Определеният като „ Сблъсък на „ Дюните “ дуел стартира по-добре за Джошуа, който отвори аркада на противника още в откриващия рунд. Шампионът отвърна на предизвикването още в идващите три минути, отваряйки лека аркада на британеца. Последваха рундове, в които и двамата имаха своите точни попадения, само че като цяло преобладаваше тактическото надиграване. Именно с пазенето на отдалеченост и изчакването на съперника Джошуа не даде опция на Руис да го изненада с бързи комбинации и светкавични тежки удари, които го повалиха в първия дуел на американска земя.

Така, британецът стана закономерно, предвид на показаното сред въжетата, международен първенец в тежката дивизия за повторно в своята професионална кариера. За повторно той стигна до успеха след единомислещо съдийско решение – предходният подобен случай беше против Джоузеф Паркър през март 2018. Новозеландецът е и единственият, с изключение на Джошуа, нанасял проваляне в кариерата на Руис – това се случи през декември 2016.

Джошуа бе очевидно въодушевен след триумфа си. „ Първият път беше толкоз добре, че трябваше да го направя още един път! “, възкликна той след триумфа. „ Свикнал съм да нокаутирам съперниците си и предходния път осъзнах, че го нараних, само че той съумя да ми отвърне уместно. Нямам извинения, само че си споделих, че ще се поправям и ще го победя в реванша. Просто желаех да покажа един съвършен боксов мач в тактическо отношение. В този спорт става въпрос за това да пласираш точни удари и да не разрешаваш на противника да ти отвръща с такива “. Британецът не даде светлина по отношение на идващия си противник на кръга, само че не отхвърли опцията за трети мач с Руис. „ Той е страховит боксьор, поздравления към него и фамилията му. Защо да не създадем трети мач? “.

Самият някогашен към този момент международен първенец в тежката дивизия изяви предпочитание за още един дуел с Джошуа. „ Кой желае да види трети мач сред мен и Джошуа? “, се обърна той към публиката в Дирия след края на срещата. Руис призна, че не се е подготвил качествено за конфликта. В реванша си с британеца той бе с 20 кг по-тежък от Джошуа. „ Това бе неговата нощ, дребосъче. Аз не се приготвих по този начин, както желаех. Натрупах прекалено много килограми. Но не желая да се оправдавам, той ме надигра и справедливо още веднъж е с купите. Но в случай че стигнем до трети мач, повярвайте ми, ще бъде в най-хубавата форма в кариерата си. Мислех, че с множеството килограми ще имам и повече мощ, ще се усещам по-добре, само че грешах. Със сигурност ще бъда по-добре квалифициран за идващия си мач “, приключи той.

Победата на Джошуа значи, че той би трябвало да бъде противник на българския боксьор Кубрат Пулев за международната купа на Международната боксова федерация (IBF) идната година. Кобрата затвърди позицията си на формален кандидат на IBF с успеха си над Райдъл Букър в Калифорния при започване на ноември. По този метод сигурно Пулев ще получи втори късмет да се качи на международния връх през 2020-та година, само че има възможност днешният победител да оваканти купата и Кобрата да се изправи против идващия в ранглистата на IBF боксьор – поляка Адам Ковнацки.

Разбира се, Джошуа може да се изправи и против спечелилия от реванша сред Дионтей Уайлдър и Тайсън Фюри, които ще се бият наново на 22 февруари за международната купа на WBC. Британецът нееднократно в предишното изрази предпочитание да сплоти поясите в тежка категория. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР