Кредитополучателите на студентски заем са разочаровани от сервизите преди рестартирането на плащанията

...
С по-малко от месец преди рестартирането на плащанията по федералния
Коментари Харесай

С по-малко от месец преди рестартирането на плащанията по федералния студентски заем след дългогодишната пандемична пауза, много кредитополучатели изпитват затруднения да се свържат със своя доставчик на кредити.

Някои трябва да чакат часове на изчакване, за да разберат колко дължат, в кой ден се дължи първото им плащане или да направят предсрочно плащане, за да избегнат плащането на лихви – които възобновиха натрупването на федерални студентски заеми на 1 септември.

А уебсайтовете на обслужващите, включително Aidvantage и Nelnet, спорадично прекъсваха през последната седмица, тъй като голям брой кредитополучатели се опитваха да получат достъп до техните акаунти.

28-годишната Даника Уолин се надява да отговаря на условията за месечно плащане от $0 по новия план за плащане, ориентиран към доходите, известен като SAVE (Спестяване на ценно образование).

Но това е само нейното най-добро предположение, тъй като сумата на плащането й не е налична, когато влезе в системата за обслужване на заеми, EdFinancial Services.

EdFinancial преминава към нова платформа за обслужване на заеми и според съобщение, получено от Уолин миналата седмица, „все още работи по вкарването“ на заемите си в новата си система.

„Незнанието колко ще плащам беше огромен психически стрес за нас“, каза Уолин, който има студентски дългове от бакалавърска и магистърска степен.

Съпругата й наскоро започна висше образование, създавайки ограничен бюджет за двойката.

„Нашите финанси са изключително тънки, както е, и необходимостта да плащаме допълнителна сума ще ни постави в истински проблеми“, каза Уолин.

Тази екранна снимка на уебсайта Aidvantage, направена от CNN, показва достъпа до акаунти за клиенти, временно преустановен на 6 август. Тази екранна снимка на уебсайта Aidvantage, направена от CNN, показва достъпа до акаунти за клиенти, временно преустановен на 6 август. CNN

EdFinancial и Nelnet не отговориха на искането на CNN за коментар. Компанията майка на Aidvantage Maximus препрати CNN към Министерството на образованието. Министерството на образованието не отговори веднага на искане за коментар.

Безпрецедентно рестартиране на плащанията

Едновременното връщане на приблизително 28 милиона души към изплащане е безпрецедентна задача и трябваше да бъде неравен процес.

Лихвата вече е рестартирана и месечните плащания ще започнат през октомври, въпреки че точната дата на падежа варира в зависимост от кредитополучателя. Както преди пандемията Covid-19, кредитополучателите ще извършват плащанията си към обслужващи студентски кредити, които са наети от Министерството на образованието.

Но изминаха повече от три години, откакто повечето кредитополучатели на федерални студентски заеми са задължени да направят плащане. Замразяването влезе в сила през март 2020 г. и беше удължено няколко пъти, преди Конгресът да забрани ново отлагане.

Милиони хора, завършили училище по време на паузата, правят плащанията си за първи път. Много други имат различни обслужващи кредити сега в сравнение с последния път, когато са направили плащане, тъй като няколко компании са прекратили договорите си през последните три години.

Освен това законодателите оставиха финансирането на Федералната служба за студентска помощ, която контролира системата за финансова помощ, въпреки по-голямото натоварване тази година. Службата получи около 800 милиона долара по-малко от Конгреса тази година, отколкото беше поискано от администрацията на Байдън.

Задържа се с часове

„Достигнах границата от три часа“, каза Марли Лейн, докато беше в сряда в изчакване със своя обслужващ студентски заем EdFinancial за четвърти път в рамките на два дни.

Тя се обади предишния ден на закуска, отново на обяд и след това поиска автоматично обратно обаждане, но каза, че никога не е получила такова.

32-годишната Лейн искаше да изплати остатъка си преди плащанията да започнат отново през октомври, за да може да избегне плащането на лихвата, която ще се натрупа през септември. Но когато влезе в акаунта си на обслужващ, системата не й позволи да извърши плащане.

Тя се надяваше да се класира за плана за опрощаване на студентски заем на президента Джо Байдън, преди плащанията да започнат отново, но програмата беше отменена от Върховния съд през юни.

„Мога да изплатя всичко сега и се опитвам да го направя, за да не направят нито едно пени от мен“, каза Лейн.

След чакане в продължение на четири часа, представител на EdFinancial най-накрая отговори на обаждането й. Тя научи, че заемите й са в просрочие, за което преди не е знаела. Тя ще трябва да се откаже, преди да извърши плащане.

Погасяването се превръща в „страшна бъркотия“

48-годишната Даниел Додър също направи няколко опита да се свърже с представител за обслужване на клиенти в EdFinancial. Докато тя може да влезе и да види информацията за предстоящото си плащане – дължимата сума е по-висока от това, което е очаквала, без обяснение.

„Честно казано, сега е страшна бъркотия и процесът е напълно непрозрачен“, каза Додър.

Това, което също е объркващо за Dodder, е, че уебсайтът на EdFinancial я подтиква да потвърди повторно доходите си, за да остане в плана си за изплащане, базиран на доходите. Но според Министерството на образованието кредитополучателите не трябва да се презаверяват поне шест месеца след края на паузата.

Плановете за изплащане, ориентирани към дохода, могат значително да намалят месечната вноска на кредитополучателя, като я изчислят въз основа на неговия доход и размера на семейството, независимо от размера на дълга, който притежава.

„Нямам представа какво всъщност се случва с моя заем“, каза Додър.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР