С по-малко, но с по-качествена винена реколта изпращат годината българските

...
С по-малко, но с по-качествена винена реколта изпращат годината българските
Коментари Харесай

Интересът на световните пазари е насочен и към родното вино


С по-малко, само че с по-качествена винена годишна продукция изпращат годината българските производители. Те чакат от страната поддръжка за компаниите, които изнасят вино и популяризират името на страната ни. Тази година ползата на международните пазари е ориентиран и към родния артикул, съпроводен с посланието на българската шевица.

За Росица Касабова виното с обръщение е визитка на страната ни, по тази причина с изключение на с произвеждане в избата си в Брестовица, тя се е посветила да дава нов образ на обичайните бутилки. Идеята идва от желанието на консуматор да подари българско вино в чужбина, само че в продукта да има знак.

Росица Касабова- винопроизводител: И какъв, какъв да бъде признакът, несъмнено, че шевица, тъй като символиката в нашите шевици е с голямо многообразие и предопределение и е доста мощна.

Росица Касабова сама основава ръчно рисуваните бутилки с български шевици. Казва, че от това какъв е сортът вино, зависи кой детайл ще приложи. Затова избира признака на вечността за гордостта за Пловдивския район - мавруда.

Росица Касабова- винопроизводител: Аз обичам на него да рисувам канатицата, тъй като там към този момент имаме признака на фамилията, на общността, на района, на страната. За белите виновност едни по-ефирни флорални претекстове, които са присъщи за тракийския район.

Освен обичайните шевици, основава върху бутилките и зимни картини. Интерес към виното с обръщение има в Дания, Германия, Виетнам и Китай. В азиатските страни обаче търсят и българско вино, ферментирало с розови листа. Затова си поръчват и специфична серия.

Росица Касабова, винопроизводител: Всичко що е обвързвано с розата и с българските знаци там се цени неимоверно доста и те даже провеждат специфични празници по този мотив.

Въпреки че тази година у нас тук-там добивът на вино е с 50% по-малко поради наводнения и градушки, качеството на реколтата е извънредно положително. Очаква се и цената на виното да е по-висока поради повишаването на съществени консумативи, само че това най-вероятно ще остане за сметка на производителите.

Росица Касабова, винопроизводител: Очакваме въпреки всичко да се намерения за някакви дотации за подкрепяне на компаниите, които изнасят и популяризират името на страната си.

Винопроизводителите упорстват и за битка със сивия бранш, който съгласно Росица Касабова тук-там доближава до 50%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР