С по-добра от очакваното прогноза за възстановяване на британската икономика

...
С по-добра от очакваното прогноза за възстановяване на британската икономика
Коментари Харесай

Английската централна банка си играе с огъня

С по-добра от предстоящото прогноза за възобновяване на английската стопанска система от следствията на covid-пандемията излезе Английската централна банка /АЦБ/ в отчета си за паричната политика, огласен в четвъртък. Този условен оптимизъм обаче е в цялостно несъгласие с възгледите на английските търговски банки.

Barclays, HSBC, Standard Chartered, Lloyds Banking Group,  и Natwest Group показаха доста по-песимистични прогнози за положението на английската стопанска система във финансовите си доклади за тримесечието. Взети дружно, водещите английски кредитори са заделили хранителни запаси за неприятни заеми за 17,2 милиарда паунда (около 23 милиарда долара) в очакване на вредите, нанесени от ковид.

За разлика от тях АЦБ предвижда извънредно оптимистичен растеж от 18% на брутния вътрешен артикул на Обединеното кралство през третото тримесечие на 2020 година Централна банка също по този начин чака загубите от неизплатени заеми да бъдат по-малки от плануваните през май 80 млн. паунда.

Разминаванията в упованията на екипа на шефът на Английската централна банка Андрю Бейли и водещите банкери в страната са необикновени. Централната банка нормално се старае да показа уравновесена икономическа прогноза, която е някъде по средата сред най-лошия и най-хубавия вероятен сюжети. Последната прогноза на АЦБ обаче наподобява прекомерно положителна.

Най-оптимистична е прогнозата на централната банка за пазара на труда, като упованията са до края на годината безработицата във Англия да доближи 7,5%. Това ниво е близо два пъти по-високо от равнището на безработица в страната преди пандемията, само че е доста под прогнозата на NatWest, която чака безработица сред 9,2% и 9,8%, като най-лошият сюжети планува скок до 14,4%. Високата безработица е голям проблем за английските банки, които са извънредно подвластни от потребителското и ипотечното кредитиране.

Ясно е за какво Бейли желае да успокои банките. АЦБ желае те да продължат да дават заеми, защото това е главния механизъм за инжектиране на пари в действителната а стопанска система. Банките имат разполагаем най-различни фондове, само че това не значи, че те ще дават заеми без да се замислят. Страхът от неприятни заеми е феномен, с който Европейската централна банка се бори от години, а в този момент неговият резултат се вижда ясно и във Англия.

Най-логичният ход за АЦБ е да насърчи комерсиалните банки да се възползват от нейната нисколихвена скица за финансиране. Чрез нея банките могат да вземат заеми от АЦБ, които да дават на дребни и междинни бизнеси. Бейли може да улесни достъпа до тези заеми или пък да ги направи на процедура безлихвени за банките.

В последна сметка е обикновено комерсиалните банки да бъдат допустимо най-консервативни в прогнозите си поради актуалните условия. Въпреки това не може да се отхвърли, че огромните разминавания сред кредиторите и централната банка са нещо извънредно извънредно. АЦБ постоянно работи в синхрон с английското държавно управление в приемането на антикризисни ограничения, което прави тези несъответствия в прогнозите още по-притеснителни.

Маркъс Ашуърт и Елиза Маринузи за Блумбург
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР