С плакати “Д-р не означава държавен роб“, “Стига псевдо-демокрация“, “Не

...
С плакати “Д-р не означава държавен роб“, “Стига псевдо-демокрация“, “Не
Коментари Харесай

Протест на млади лекари: “Д-р не означава държавен роб“, “Не ни гонете!“

С плакати “Д-р не значи държавен плебей “, “Стига псевдо-демокрация “, “Не ни гонете! “ и “Министър Ананиев, вие по кое време ще си върнете заплатата? “ студенти по медицина и специализанти излязоха на митинг пред Министерството на здравеопазването в четвъртък. Бъдещите лекари са срещу препоръчаните на 1 октомври от Министерство на здравеопазването ремонти в разпоредбите за специализация, които трябваше да отговорят точно на техните рецензии против настоящия от края на юли ред. По думите им обаче предложенията им не са намерили отражение в предлаганите промени и те не разсейват на най-съществените им терзания. А точно, че са лишени от избор дали да специализират с държавна дотация или не и че са принудени да връщат заплатите си за целия период на специализация, в случай че откажат да работят в посочени от Министерство на здравеопазването лечебни заведения.

Според протестиращите задържането на младите лекари да работят в България би трябвало да става с насърчителни ограничения, а не наложително с разпределения и връщане на заплати.

Действащият от края на юли тази година ред за специализация на младите лекари планува специализантите на държавна прехрана след придобиването на компетентност да избират сред утвърдени от Министерство на здравеопазването лечебни заведения, в които да работят за период от три години. А в случай че не изпълнят задължението си – да връщат дотацията, която Министерство на здравеопазването дава на лечебните заведения за техните заплати. Т.е. - да си връщат заплатите за времето на специализацията. След недоволството на младите лекари, които заплашиха да оспорят този ред в съда, те започнаха диалози за смяната му с БЛС и Министерство на здравеопазването. В последна сметка Министерство на здравеопазването предложи промени, които плануват специализантите държавна поръчка след края на специализацията да остават да работят три години в базата за образование или на друго място по желание от лист с лечебни заведения, избрани от Министерство на здравеопазването.

“Най-важното, което искахме беше да имаме избор дали да специализираме със дотация от страната или не, което е редно – въпреки всичко сме демократична страна. Такъв избор обаче не съществува и в новия ред, откъдето идват всички следващи проблеми “, разяснява пред Mediapool Александра Вълчева, която е един от уредниците на митинга и е доктор специализант по анестезиология и интензивно лекуване в централната реанимация на “Пирогов “.

Младите лекари упорстват с новите промени да се дадат гаранции, че лечебните заведения ще афишират места за специализанти, които на са държавна поръчка. Те желаят местата за лични потребности на лечебните заведения, които са бази за образование, да се финансират от лечебните заведения. “Т.е. в случай че “Пирогов “ има потребност от трима специализанти по анестезиология, само че може да образова 15, да разгласи три места за личните си потребности за своя сметка и със лично финансиране, а останалите 12 души, които може да вземе и образова, само че не му трябват като фрагменти, да бъдат субсидирани от Министерство на здравеопазването “, разяснява Вълчева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР