С писмо от 21 юни т.г. на заместник министър-председателя по

...
С писмо от 21 юни т.г. на заместник министър-председателя по
Коментари Харесай

Захариева и Цачева искат помощ от за съдилищата в България

С писмо от 21 юни т.г. на заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на правораздаването Цецка Цачева е поискана техническа помощ от Службата за поддръжка на структурната промяна по отношение на съдилищата в България, оповестиха от пресслужбата на Министерството на правораздаването.
 
Предложението е тя да се организира по модела на експертната задача, която през 2016 година изготви самостоятелен разбор на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България. Предложението е да се образува работна група от съдии от държави-членки на Европейски Съюз, които да създадат работни визити в България и показване на финален
отчет с констатации и рекомендации.
 
Със същото писмо се желае и външна експертна помощта за Инспектората на Висшия правосъден съвет, обвързвана с обмяната на опит и положителни практики с органи в страни от Европейски Съюз, които имат сходни пълномощия.
 
Юристи желаят оставката на Цачева, тя ще я даде, само че единствено в случай че министър председателят пожелае

Писмото е изпратено до Валдис Домбровски, заместник-председател на Европейска комисия, наблюдаващ работата на Службата за поддръжка на структурната промяна, до Франс Тимерманс, първи зам.-председател на Европейска комисия, и до Александър Италианер, общоприет секретар на Европейска комисия.
 
В писмото се споделя, че " помощта, предоставена от Службата, по отношение на техническата помощ за промяната в Прокуратурата на Република България, е от голямо значение при осъществяване на рекомендациите от последния Доклад за напредъка на България по Механизма за съдействие и инспекция (януари 2017 г.).
 
Вземайки поради ползотворността на предоставената техническа помощ, с актуалното писмо насочваме искане до Европейска комисия - Служба за поддръжка на структурните промени за даване на такава помощ и през 2017 година Основните наши старания са съсредоточени в региона на правосъдната промяна и посочените рекомендации по Механизма за съдействие и инспекция. Ние считаме за належащо провеждането на задачи и във връзка с други институции в правосъдната система на Република България и за независимостта и интегритета на магистратите ".
 
Техническото задание на експертната задача, както и програмата за визитите на съдиите, ще бъдат направени в координиране със заинтригуваните институции - висшите съдилища и Инспектората на Висш съдебен съвет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР