С писмо, изпратено по куриер, на 8 ноември 2021 година

...
С писмо, изпратено по куриер, на 8 ноември 2021 година
Коментари Харесай

Поредната сестра от Синдиката на българските медицински специалисти, която уволняват. Веселина Ганчева пред ФАКТИ


С писмо, изпратено по пощальон, на 8 ноември 2021 година е била освободена основната здравна сестра на Многопрофилна болница за интензивно лекуване по белодробни заболявания “Света София” Веселина Ганчева.

По пощальон, тъй като сега на освобождението си Ганчева била в болничен. Освободена е след многократни сигнали от нейна страна към институциите за неправомерности, осъществявани в болничното заведение, ръководена от Любчо Пенев. Мотивът е изминал контракт.

Освободена е и в миг, в който медицинските служащи изнемогват под напъните на следващата вълна от COVID-19, а броят на експертите очевидно не доближава.

Освен медицински експерт, Веселина Ганчева е още член на Синдиката на българските медицински експерти (СБМС). След Мая Илиева, Бойка Анастасова, Надежда Маргенова, Елена Якшева, Веселина Ганчева е петият медицински експерт, който бива освободен от единствено за интервала от основаването на синдиката - 2019 година, до момента.

“Аз съм следващият човек от ръководството на Синдиката на българските медицински експерти, който уволняват. Това е напълно преднамерено. На никого не му е прелестно някой непрестанно да му показва грешките, в случай, че 30 години е изпълнителен шеф и е привикнал да държи в боязън и послушание всички работещи в лечебното заведение. В МБАЛЛББ “Света София” редът е “аз казах” и “каквото реши господин Пенев”. Нямаш думата - каквото и да предложиш, даже и да опиташ да разговаряш, не биваш чут. Затова се принудих да стартира да пиша към институциите”, описа медицинският експерт пред ФАКТИ .

Сестра Ганчева уточни още къде е коренът на проблемите с шефа на болничното заведение:

“Първата ми борба беше през 2019 година. Тогава в реанимацията на болничното заведение бяха останали трима души, които караха денонощни наряди и не излизаха от болничното заведение. Едната от сътрудниците беше на 74 години, най-после към този момент спеше права. Предложих или да се вдигнат заплатите, с цел да намерим още хора, които да запълнят неналичията, или да закрием хирургията, тъй като хирургията и реанимацията са свързани - няма ли реанимация, хирургията не може да работи. Настана огромен писък, принудих се да стартира да пиша до институциите.

Тогава господин Пенев ми даде една заповед, в която трябваше да извършвам ролята и на старша сестра, и на основна сестра, и на редова сестра. Поисках да ми създадат длъжностна характерност, трима лекари се събраха и я направиха. Последва ново писмо от мен, че не мога да извърша тази длъжностна характерност с четири индивида, в случай, че по стандарт в реанимацията би трябвало да има непрестанно 24-часово наблюдаване от профилиран екип. Няма по какъв начин екип от четири индивида, единият от които е жена на 74 години, да дава отговор за пациентите. Това вреди и на пациентите, и на работещите. Отказах да работя по този метод. Не ме послушаха, аз продължих да пиша до институциите, в това число до министъра на опазването на здравето - тогава Кирил Ананиев. Когато споделих, че ще разглася и пред медиите, към този момент се събра Бордът на шефовете. Говориха - никой различен не участва на техните диалози, не разбрахме какво са говорили, само че получих позвъняване от шефа, сподели: “Ганчева, заповедта е отменена”.

След 10 минути ми се обади господин Ананиев, също сподели, че заповедта е анулирана. Става дума за заповедта, с която на мен ми беше подредено да правя три работни длъжности. Проблемът обаче въобще не беше решен - в реанимацията продължаваха да работят три сестри. Казах им го. Това не е обикновено.

Бях писала и до парламентарната Комисия по опазване на здравето. Оттам пожелаха министърът да даде пояснение какво се случва с нашата реанимация. Стигнахме до Народното събрание”.

След тези събития Веселина Ганчева минава към Коронавирус отделението на болничното заведение, където работи една година. “Там непрестанно се борихме против това, че нямаме да вземем за пример защитни средства. В края на предходната година заради липса на личен състав затвориха две отделения - туберкулозната клиника и Коронавирус отделението. По никакъв метод управлението не се опита да задържи хората, които лека-полека започнаха да си тръгват”, сподели още тя.

Уволнението на медицинския експерт идва на фона на четвъртата вълна от COVID-19. “Естествено, че това не е съответно. В рамките на две години над 50% от личния състав напусна”, уточни тя.

Веселина Ганчева постъпва в Многопрофилна болница за интензивно лекуване по белодробни заболявания “Света София” доскоро повече от три години. Започва работа като основна сестра, като в началото е назначена до оповестяване на конкурс. Конкурсът се организира след няколко месеца и сестрата го печели. Длъжността ѝ е мандатна - със период от три години.

“Откакто съм там, скачам за всичко. Това уволняване не е нещо ненадейно, просто не чаках да го създадат по този метод. Предполагах, че когато разгласят нов конкурс - защото длъжността е мандатна със период от три години, просто ще кажат, че не съм се справила или нещо друго. Обикновено, когато мандатът изтече, основната сестра е оставена да работи до провеждането на конкурс, тя се явява и в случай че завоюва - остава, в случай че не завоюва - остава като редова сестра”, уточни Ганчева.

“Ще осъждам господин Пенев за непозволено уволняване, и то не за друго, а с цел да покажа на сътрудниците, че не е толкоз ужасно да се опълчиш на един началник. Крайно време е тази голяма мандатност - 30 години, на самозабравилите се шефове на лечебни заведения, просто да се анулира. Синдикатът на българските медицински експерти ще подаде и правосъден иск към Комисия за отбрана от дискриминация. Във Варна две наши колежки бяха непозволено лишени от спомагателни средства, подадохме иск към Комисията и спечелихме тези каузи. Мая Илиева също продължава да води своето дело”, безапелационна беше сестра Ганчева.

Според нея никой не може да реализира самичък смяната в отношението към медицинските експерти. “Нужна е политическа воля от всички партии и звена. Никой не може самичък да промени системата. Вчера имаше договаряния за сформиране на държавно управление и полемика по отношение на опазването на здравето. Да, Българска социалистическа партия държат лечебните заведения да не са търговски сдружения, само че никой не предлага действителен план по какъв начин да се случи. Докато се вземе решение в интерес на сестрите, те просто ще изчезнат”

“Хората или не си дават сметка за какво смъртността е толкоз висока, или просто си затварят очите. Според формалната статистика и калкулации на Българската асоциация на експертите по здравни грижи, една сестра, с цел да има качествено обгрижване на пациентите, би трябвало да дава отговор най-вече за пет индивида. Една сестра се грижи за от 30 до 50 индивида по едно и също време. Има и по-тежки случаи - една сестра работи в няколко отделения. Да не приказваме, че през нощта работи сама - без санитар. Да не приказваме, че събота и неделя сътрудници от провинцията ни описват по какъв начин нямат доктор - викат лекаря по телефона при незабавен случай. Това е картината и тя би трябвало да се промени”, приключи Веселина Ганчева от Синдиката на българските медицински експерти.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР