С писмо до председателя на ДАНС Димитър Георгиев главният прокурор

...
С писмо до председателя на ДАНС Димитър Георгиев главният прокурор
Коментари Харесай

Цацаров търси недекларирани сметки и имоти на политици

С писмо до ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев основният прокурор Сотир Цацаров изиска цялата налична в организацията информация за недекларираните банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, парцели в чужбина и вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности. Същите данни се желаят и за имущества, притежавани от лицата както персонално, по този начин и посредством свързани или подставени лица, оповестиха от прокуратурата. Цацаров упорства данните да бъдат показани без закъснение и с оптималната конкретика.

Димитър Георгиев удостовери през вчерашния ден, че е получил сходно искане. Ще правим всичко, което е належащо, и то в съгласуваност с всички държавни институции, увери той. Информацията ще бъде предадена, когато бъде събрана. Председателят на ДАНС акцентира, че ще се положат всички старания това да стане в оптимално къси периоди. На въпрос дали не би трябвало да се изчака да минат изборите за Европейския парламент, с цел да не повлияят резултатите от инспекцията на тях, той отговори: " Дали изборите са преди или след, това няма никакво значение. Сега сме получили това искане и ще го работим в къси периоди, с цел да можем да приключим обективно по всичко. "

ДУМА напомня, че преди дни президентът Румен Радев настоя за разнищването на офшорните сметки на политици, както и на ръководените от тях компании посредством подставени лица. Според него в България се вихри безотговорност и безвластие. Радев прикани да има разкрития, присъди и конфискация от политици, нарушили закона. Президентът насочи тежка рецензия към Бойко Борисов. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на ръководството генерира корупция в огромни размери и това не може да се лекува с медийно осветление на прегрешилите и оставки, съобщи президентът. Позицията му бе предизвикана от последните кавги във властта, в това число от " Апартаментгейт " и далаверите с къщи за посетители.

Междувременно Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в профил през вчерашния ден една от заместничките на Цацаров. Предложението пристигна от основния прокурор. Пенка Богданова заслужавала признателност за работата си, само че съгласно Цацаров й липсвала комуникативност и умеене за работа в екип. Тя ще бъде назначена за прокурор във ВКП, където има свободен щат.

Сотир Цацаров има общо петима заместници, в този момент остават четирима, защото на мястото на Богданова няма да бъде назначаван нов. Един от тях - шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов, е в отпуск, откакто прокуратурата подреди на антикорупционната комисия инспекция по сигнал от медии за имотното положение на неговия наследник.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР