С пейзажи от Балчик, Созопол, Андите, Сан Салвадор и няколко

...
С пейзажи от Балчик, Созопол, Андите, Сан Салвадор и няколко
Коментари Харесай

Галерията в Добрич показва творби на Бронка Гюрова

С пейзажи от Балчик, Созопол, Андите, Сан Салвадор и няколко портрета, рисувани от една от най-интересните български художнички Бронка Гюрова открива културния си календар художествената изложба в Добрич. Нейни произведения са излагани в галериите в София в интервала 1933 – 1949 година Заради креативните търсения, Бронка Гюрова и брачният партньор ѝ Елиезер Алшех са оповестени от тогавашната рецензия за формалисти. Отнета им е опцията да работят и излагат в страната ни. Това принуждава фамилията да напусне България през 1951 година и се открива в Буенос Айрес. Само след 4 години тя прави независима галерия в аржентинската столица. Художничката неведнъж посещава България в интервала от 1967 година до гибелта си през 1995 година През 1994 година гостува на галерията в Добрич.
Изложените картини са от фонда на галерии в София, Варна и Добрич, както и от сбирката на дъщерята на художничката – Деяна Алшех.
Бронка Гюрова е родена на 1 януари 1910 година в Шумен. Завършва компетентност „ Живопис “ в Художествената академия в София при проф. Димитър Гюдженов и специализира илюстрация в Брюксел. Работи в региона на декоративно-приложното изкуство – дизайн на текстил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР