С петиция под надслов: Църквата няма как да спре да

...
С петиция под надслов: Църквата няма как да спре да
Коментари Харесай

Общественици: Църквата няма как да спре да се моли

С петиция под надпис: " Църквата няма по какъв начин да спре да се моли " излязоха български общественици. Подписите си под нея сложиха публицисти, писатели, учители, богослови. Ето какво написа в петицията:

От няколко седмици се води дейна акция против Българската православна черква и вярващите православни християни в България. А през днешния ден (22.03.2020 г.) вестниците “Сега ”, “Банкеръ ” и уеб страниците Медиапул и други си разрешиха да тиражират подправената вест, че “Въпреки възбраните църквата организира литургия против ковид. В церемонията взе участие и патриарх Неофит, а тя беше посетена от десетки вярващи ”. Трябва да бъдат направени няколко значими разяснения, с цел да не се манипулира и подвежда публичното мнение и да не се основават избрани антицърковнни настройки в обществото ни.

Българският патриарх Неофит не е взел участие в неделната литургия на 22-ри март 2020 година излъчена от БНТ2 от столичния храм “Въздвижение на Св. Кръст Господен ”. Този факт, може да бъде елементарно тестван. От Патриаршеската катедрала беше излъчена св. Литургия онлайн, както всяка неделя и проследена от хиляди вярващи. Трябва да се означи също по този начин, че св. Литургия не е против ковид, а е във връзка Третата неделя от Великия пост - Неделя Кръстопоклонна, на която е несъмнено да се изнася за поклонение Св. Кръст Господен. Българската патриаршия включи в богослуженията си избрани молебствия към Бога, по отношение на пандемията с COVID-19. БПЦ одобри ограничения за отбрана от ковид и прикани вярващите да съблюдават прецизно разпоредбите за предварителна защита, както и да останат вкъщи където да се молят дружно с молитвата " Отче Наш " всяка вечер, с което да се молят и за лекарите.

По отношение на гражданските позиции и мнения на избрани кръгове в обществото, които от несъмнено време показват откровена антицърковнна и антихристиянска позиция, явно е нужно да бъде обяснено и какво е това св. Причастие. Това е Тайнството на тайнствата - най-важното молитвено последование в християнската Църква. Учредено е от Христос по време на тайната вечеря (Мат. 26:26 - 28), (Лук. 22:19). Евхаристията е основа на църковния живот, по време на него свещениците се молят за “претворяването ” на хляба и виното в тялото и кръв на Иисус Христос. Според Църквата хлябът и виното не трансформират материалната си природа, само че и не остават елементарни земни субстанции (Св. Йоан Дамаскин). Точно поради това поверие, няма по какъв начин Църквата да се откаже от един от най-важните актове за всеки практикуващ християнин - приемането и причастяването със Самия Христос, посредством причестяване. В историята на Църквата, която не е от през вчерашния ден и през днешния ден, а от 2000 година са показани неведнъж стотици образци за това, че Тайнствата не са заразни, а тъкмо противоположното. В дни на беди, болежка и тествания пред човечеството, Църквата не просто не се е затваряла в себе си, а в противен случай отваряла е необятно своите врати и е изцелява хиляди, за което свидетелства историята. В тези моменти доста хора са повярвали и откривали Бога и Църквата.

Дали има смисъл тези неща да се преповтарят и да се припомнят на многоуважаваните от нас интелигентни съграждани - не знаем, само че имаме вяра, че всеки човек със здрав разсъдък, стъпил на земята, не непостоянен и не обслужващ избрани ползи, може ясно да си направи сметка защо става въпрос във връзка с основаването на публичните настройки против Църквата и нейните богослужения. В нас остава чувството, че мнозина са чакали тъкмо този миг, с цел да могат още веднъж да ни напомнят какъв брой неистово ненавиждат и ненавиждат храма, вярващите и Църквата. Молим да ни бъде дадена свободата да имаме вяра и изповядваме своята религия. Не се тормозете за тези, които одобряват Христос, посредством причестяване, тормозете и се молете за тези, които не съблюдаваха предписанията на Националния спешен щаб и взеха решение да хитруват - кой както откри за добре.

Прави усещане и непрекъснатият въпрос, който участва във всеки един брифинг на Кризисния щаб - Кога ще бъдат затворени храмовете? Многократно ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че само в пълномощията на Светия Синод е да затвори или да не затвори църквите. Постоянното задаване на този въпрос, от публицисти от разнообразни медии, основава неприятното чувство, че е впрегната гилдията в това храмовете в България да бъдат затворени. Сякаш зла мощ води проведена акция по време на светата Четиридесетница да извади хората от храма, където в този интервал те би трябвало да участват с удвоено старание. Каква ще бъде изгодата от това? Още през днешния ден можем да отговорим - никаква.

Скъпи наши сънародници, уважаеми публицисти, общественици и политици, не се опасявайте от Църквата. Тя няма да ви болести. Може да излекува всеки. Най-вече душите.

P.S. Авторите на тази петиция освен поддържат всички ограничения на Националния действен щаб за битка с ковид, само че и предлагат да няма скупчване на доста хора на едно място. Петицията може да бъде открита на следния линк: https://www.peticiq.com/256719

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР