С „Пепеляшка“ Опрера в Летния театър отбелязва 150 години от

...
С „Пепеляшка“ Опрера в Летния театър отбелязва 150 години от
Коментари Харесай

Пепеляшка от Росини като комикс от епохата на Елвис в Летния театър на Варна

С „ Пепеляшка “ Опрера в Летния спектакъл отбелязва 150 години от гибелта на великия композитор Джоакино Росини.



В ММФ „ Варненско лято “ Държавна опера Варна показва премиерно заглавието в колаборация с Истанбулската опера – режисьор Eкта Кара, сценография Ефтер Бронзе, костюми Занда Занда, светлинен дизайн Метин Кочтурк. Особеното тук е, че визията на постановката кореспондира с концепцията за комикс, а в облеклото и държанието на артистите незабавно се разпознава епохата на Елвис Пресли. С диригентската си интерпретация Маестра Николета Конти придава на тези истински режисьорски решения подчертана грациозност.

Като Пепеляшка, за пръв път в основна роля в родния си град, ще се изяви Валентина Куцарова. Зав ършила НМА „ Проф. Панчо Владигеров”, тя от 1992 година работи поредно в Цюрих, Линц и Сен Гален, където извършва основния мецосопранов репертоар в оперите на Масне, Моцарт, Хъмпърдинк, Хендел, Росини, Йохан Щраус, Офенбах, Бизе и други Гастролира на влиятелните подиуми в Париж, Венеция, Неапол, както и на фестивалите в Брегенц и Монпелие. През предишното лято взе участие в заключителната оперна церемония в Летния спектакъл, а в този момент ще я приветстваме и като Пепеляшка.



„ Искам да изкажа голямата си признателност на госпожа Даниела Димова за поканата да осъществя отдавнашната си фантазия да пея на родна сцена. Много се вълнувам, че за първи път ще вземам участие в оперен театър в моята обичана Варна. Тук за първи път чух опера като ученичка, беше постановката на „ Тайният брак “ от Чимароза, и останах със спотаен мирис от неспокойствие и наслада. Незабравим спомен.

„ Пепеляшка “ е една от обичаните ми опери, която дружно със „ Севилският бръснар “ съм изпълнявала доста пъти в разнообразни постановки и театри. Росини доста ми оказа помощ за построяването ми като певица и актьор, няма по-благодарен композитор за един артист. Това е музика, която те кара да се вълнуваш и радваш, да се смееш под формата на колоратури с невероятна гама от палитри и нюанси. Постановката, в която ще вземам участие, е в един по-модерен вид, само че тематиката си остава по този начин или другояче настояща и за нашето съвремие. Всъщност човек в никакъв случай не знае, какво се крие под един непретенциозно облечен човек, както в тази ситуация с принца. Защото посрещаме по облеклата, само че изпращаме по мозъка, както е споделил народът. А и в никакъв случай не знаем от кое място ще ни се усмихне шансът – през днешния ден си едно нормално момиче, а на следващия ден се събуждаш принцеса “, усмихва се Валентина Куцарова.

На предпремиерата на „ Пепеляшка “ към този момент имахме опцията да оценим Пабло Камесеийе в ролята на принца Дон Рамиро. Заради забележителната лекост във високия указател и светлият му теноров тембър, критиците го подреждат в влиятелната категория „ росиниеви тенори “. Роден в Буенос Айрес, в семейство на испанец и италианка, приключил Виенската консерватория, той с триумф се изявява на европейската и международна сцена. Наред с него, в „ Пепеляшка “ своето вокално и артистично майсторство за следващ път ще показват Свилен Николов като камериера Дандини, Делян Славов като Дон Манифико, Ирина Желева като сестрата на Пепеляшка Клоринда, Вяра Железова – като другата сестра Тисба и Евгений Станимиров като философа Алидоро.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР