С патриотична иконография, фланелки с образа на Гоце Делчев и

...
С патриотична иконография, фланелки с образа на Гоце Делчев и
Коментари Харесай

Митинг на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие брани Гоце Делчев от България

С патриотична иконография, фланелки с облика на Гоце Делчев и лозунги за защита на " македонизма " ВМРО-ДПМНЕ излезе на втория от оповестените митинги за срутване на държавното управление, което бе образувано единствено преди две седмици, оповестява " Независен весник ". Поводът е чувстителна тематика за всеки македонец - Гоце Делчев и настояването на София в диалозите на комисията по историческите въпроси той да бъде назван българин, който се е борил за свободата на Македония.

Вестникът отбелязва, че броят на участниците в шествието е бил по-голям от този, когато се протестираше за повишаването на тока. Протестиращите пееха известната ария " Едно име имаме ", скандираше се " Никога Северна, единствено Македония ", " Оставка ", " Мафия ", до момента в който стачкуващите минаха пред министерството на правораздаването, по моста " Гоце Делчев " и стигнаха до министерството на външните работи.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в послание по време на митинга благодари на стачкуващите за наличието им и насочи рецензии към настоящата власт за отношението ѝ към исторически персони като Гоце Делчев, отбелязва Слободен щемпел ".

" Днес сме тук за Македония и Европейския съюз. Гоце Делчев е стълбът на този народ. Нашите историци имат поддръжка от народа, само че не от властта. Народът е най-съществен, тъй като народът е страната, не трябва да се трансформираме в територия. Протестираме за Гоце, тъй като той е европейска персона. Заев и СДСМ са срещу Европейски Съюз. Те усилиха тока и направиха народа дебитор. Искат да продадат Гоце, с цел да си поделят лицензи за компании за произвеждане на марихуана и да диктуват правосъдни процеси. Затова сме тук, защото с изключение на мафия, в Македония има народ. Този народ обича Делчев и ние няма да се откажем от него ", декларирал Мицкоски, представен от " Слободен щемпел ".

Професор Драги Георгиев, съпредседател на Смесената комисия по историческите въпроси с България от македонска страна, съобщи нощес в изявление за телевизия " Сител ", че работата на Комисията не е да утвърждава идентичността на Гоце Делчев, а да се реализира контракт той да се празнува взаимно.

" Съществува архивна документи за Гоце Делчев. Съществуват документи, в които той се е заявил като българин. Но съществуат и документи, в които Гоце Делчев приказва за македонци, македонки, за страна Македония. Този спор ще се реши единствено, в случай че се изоставен твърдите мнения. Трябва дружно да го честваме и да се вземат поради и двете усещания ", споделил проф. Георгиев.

Той чака комисията скоро да продължи работа и разгласи, че македонският екип ще се срещне с българските сътрудници в края на септември или началото на октомври. Георгиев изясни, че работата на комисията е била прекратена поради напрежението, което се появило след декларциите, признати в българския парламент и Българска академия на науките, с които се отхвърля македонският език. Той акцентира, че въпросът за македонския език не трябва да се отваря и той не би трябвало да бъде предмет на полемика в комисията, написа " Слободен щемпел ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР