С първото си пътуване извън бившия Съветски съюз, откакто започна

...
С първото си пътуване извън бившия Съветски съюз, откакто започна
Коментари Харесай

Зърното, Украйна, Сирия: Путин и Ердоган ще се "засекат" в Техеран

С първото си пътешестване отвън някогашния Съветски съюз, откогато стартира войната в Украйна, съветският президент Владимир Путин се връща към познатия от последните години формат за решение на районни рецесии: очи в очи с турския сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.

Този път мястото на срещата е Техеран, където графиците на двамата водачи съответстват и разрешават те да беседват двустранно, дни след посещаване на американския президент Джо Байдън в Израел и Саудитска Арабия, до момента в който търси близкоизточна поддръжка след съвсем пет месеца война на Русия в Украйна.

Това е значимо в миг, когато, блокирано от месеци поради войната. След очертаването на съществени положения в договорката предходната седмица се очакваше тази да бъдат доизгладени подробностите; срещата на Путин и Ердоган е допустима крачка в тази посока.

Ако договарянията за украинското зърно се увенчаят с триумф, по-късно тази седмица ще бъде подписана договорка сред Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации.

Важно за Турция и Русия е и търсенето на единодушие по противоречив въпрос, по който (за разлика от войната в Украйна, където Турция се пробва да бъде посредник) двете страни са на диаметрално противоположни позиции.

Ердоган още безвредни територии, където да могат да се върнат част от милионите избягали от войната сирийци. Русия, която за разлика от Турция е на съдружник на режима на президента Башар ал Асад, даде да се разбере, че не поддържа следващата интервенция. В Северозападна Сирия се пресичат ползите на двете страни, до момента в който има подкрепяни от Турция бойци в провинция Идлиб (единствената огромна провинция в ръцете на бунтовниците против режима) дружно с джихадисти, а силите на Асад се надяват да си върнат контрола над нея.

Путин ще се срещне за пети път с висшия лидер на Иран аятолах Али Хаменей и с визитата ще акцентира на интереса на Русия към задълбочаване на контактите с Китай, Индия и Иран, до момента в който се оказва изолирана от Запада поради войната в Украйна. Техеран разчита на помощ от Москва в диалозите за възкръсване на нуклеарното съглашение от 2015 година, само че я възприема и като съперник за износа на нефт към основния сега пазар Китай.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР