С първия от двата паралелни гигантски слалом днес започва Световната

...
С първия от двата паралелни гигантски слалом днес започва Световната
Коментари Харесай

Световната купа по сноуборд в Банско започва днес с първия старт на Радослав Янков

С първия от двата паралелни великански слалом през днешния ден стартира Световната купа по сноуборд в Банско. Носителят на дребния бистър глобус в дисциплината Радослав Янков ще се бори за втора победа в третия си старт на родна земя. Миналата година той завоюва първия успореден великански слалом и приключи на второ място във втория.

В 8.30 часа стартират квалификациите. Те ще отсеят 32-та участници (16 при мъжете и 16 при жените) в главната фаза на надпреварата. Тя започва в 12.30 и ще бъде на директни елиминации с дребен край за третото място и огромен край за установяване на спечелилите.

В събота (27 януари) ще се проведат надпреварите в бордъркроса, където ще взе участие Александра Жекова. В неделя (28 януари) са вторите стартове в паралелния великански слалом.

Общо 230 сноубордисти ще вземат участие в шестте надпревари от Световната купа в Банско. Стартовете на българска земя са последното огромно събитие в сноуборда преди олимпийските игри в Пьонгчанг.

България ще бъде показана от седем състезатели. Освен Янков и Жекова по пистите под връх Тодорка ще се пуснат Теодора Пенчева, Михаил Кръшняк, Станислав Вангелов и Димитър Ганчев в паралелния великански слалон и Валентин Миладинов в бордъркроса.

 Александра Жекова ще преследва първи подиум на българска земя
© LAP.bg

Александра Жекова ще преследва първи подиум на българска земя

За състезателите с олимпийски квоти - Янков, Жекова и Пенчева, това ще е генерална подготовка преди игрите в Пьонгчанг. " Стартовете в Банско идват в точния миг, с цел да влязат водещите ни състезатели във върхова форма. Дано тази форма бъде непокътната и триумфите да се повторят в Пьонгчанг. Призовавам всички почитатели на белите спортове да дойдат и да поддържат българските участници. Изключително значимо е те да видят вашата поддръжка, с цел да влязат в оптимално движение за олимпийските игри ", сподели генералният секретар на Министерството на младежта и спорта (ММС) Асен Марков.

Държавата отпусна 900 хиляди лв. за семейството на Световната купа. Миналата година за стартовете в Банско бяха отпуснати 990 хиляди лв..

Както и през 2017 година, входът за трибуните ще бъде свободен, а качването ще става против билет за кабинковата въжена линия или годна въжен превоз карта. Стартовете в Банско ще бъдат предавани директно по БНТ1 и Българска национална телевизия HD.

 Световната купа по сноуборд в Банско стартира през днешния ден с първия старт на Радослав Янков
© LAP.bg

Наградният фонд за всеки от шестте старта е 30 000 швейцарски франка (25 800 евро). Сумата ще бъде разпределена сред първите 16 в крайното класиране на всеки старт, като спечелилите ще получат по 11 600 евро.

Освен българските звезди в Банско ще вземат участие всички сегашни олимпийски и международни първенци. В паралелния великански слалом ще карат Вик Уайлд, Андрей Собольов, Бенямин Карл, Андреас Промегер, Роналд Фишналер, Невин Галмарини, Юлия Дулмовиц и Естер Ледецка, която за пръв път ще кара в Банско.

Звездите в бордъркроса ще са Линдзи Джакобелис, Микаела Мойоли, Нели Моен Локоз, Пиер Волтие, Алекс Пулен и други

 Световната купа по сноуборд в Банско стартира през днешния ден с първия старт на Радослав Янков
© LAP.bg
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР