С първата африканска победа в турнира - на Сенегал срещу

...
С първата африканска победа в турнира - на Сенегал срещу
Коментари Харесай

Първият кръг на мондиала: Колебливи фаворити, рекорден брой дузпи и дъжд от автоголове

С първата африканска победа в шампионата - на Сенегал против Полша - беше комплициран завършек на първия кръг от груповата фаза на международното състезание по футбол. Първите 16 мача от мондиала в Русия бяха белязани от непредвидени компликации за любимците, рекорден брой дузпи, дъжд от автоголове и майсторски осъществявания на директни свободни удари.

Първият мач от втория кръг на груповата фаза - успеха на Русия против Египет, която ускори домакините към осминафиналите - затвърди с цялостна мощ обрисувалите се трендове на международното състезание, откакто добави още една дузпа и още един автогол към общата статистика.

Труден старт за любимците

Нито един от петте тима, определяни за евентуални първенци преди шампионата, не мина безапелационно през първия си дуел. От тях единствено един стигна до победа - Франция. " Петлите " надиграха Австралия с 2:1, само че го направиха много по-неубедително от предстоящото и благодарение на благополучен рикошет при победния гол.

Аржентина не съумя да пробие желязната исландска защита, откакто Лионел Меси пропусна дузпа в средата на второто полувреме. Бразилия беше спряна от чудесно проведената Швейцария макар прелестния ранен гол на Филипе Коутиньо.

Испания, която единствено ден преди началото на шампионата беше разтърсена от треньорска рокада, изигра мощен мач и беше доста покрай победа против европейския първенец Португалия (3:3).

Световният първенец Германия беше най-голямото отчаяние в първия кръг. Отборът на Йоахим Льов отстъпи с 0:1 против Мексико в дуел, в който беше изрично надигран, надтичан и преборен.

Това беше първата загуба на бундестима в първи мач от международно от 1982 година Бразилия не съумя да завоюва първия си мач за пръв път от 1978 година А за пръв път от 1974 година четири южноамерикански тима стартираха без победа.

За пръв път в историята и Бразилия, и Германия и Аржентина, които имат общо 11 международни трофеи, не съумяха да завоюват първите си мачове. И въпреки всичко в съревнование, което е имало единствено осем разнообразни спечелили за 88 години, е прекомерно рано за генерални заключения за положението на любимците.

" Всички те ще продължат напред. Най-добрите тимове ще бъдат част от директните елиминации ", предвижда мениджърът на " Манчестър юнайтед " Жозе Моуриньо.

Ефектът VAR

Използването на системата за видеоповторения докара до рекорден брой дузпи в първия кръг от груповата фаза и сигурно ще докара до рекорден брой в границите на едно международно състезание.

От началото на шампионата бяха отсъдени 10 дузпи в 17 мача, или по една на всеки 126 минути. Толкова бяха наказателни удари за цялата групова фаза (48 мача) на международното в Бразилия през 2014 година Рекордът е 15 от мондиала в Япония и Южна Корея през 2002 година

 Първият кръг на мондиала: Колебливи любимци, рекорден брой дузпи и дъжд от автоголове
© Reuters

Цели 19% от 42-а гола в Русия досега са маркирани от наказателни удари. Бяха изпълнени рекордните за един кръг от групова фаза девет дузпи. Би било знамение, в случай че тазгодишният шампионат на планетата не усъвършенства върха за най-вече в границите на един шампионат - 18.

В девет от 17-те дуела в Русия бяха отсъдени дузпи, което прави по 0.53 приблизително на мач. За съпоставяне през 2006 година в Германия и през 2010 година в Южна Африка бяха изпълнени по 0.06 дузпи приблизително на мач.

До този миг оценката за въздействието на системата за видеопрегледи е много позитивно. Малко бяха противоречивите моменти, като неотсъденото нарушаване при гола на Швейцария против Бразилия и при едно туширане на Хари Кейн в мача сред Англия и Тунис.

" Много сме удовлетворени от решенията. Всяка от обстановките беше отсъдено както би трябвало. Надяваме се да продължи по същия метод ", разяснява представител на ФИФА.

" Другите " голове

Първият кръг от груповата фаза беше изпълнен с мачове, в които най-малко единият от двата тима беше напълно съсредоточен върху това да не загуби. Затова наподобява логически скромният брой голове, пристигнали след игрови обстановки, и големият брой попадения, пристигнали след статични положения.

Двадесет и пет от 42-а гола досега паднаха от статични положения, или 60% от всички попадения. Десет пристигнаха от дузпи, 11 - след центрирани от свободни удари и корнери, а цели четири - непосредствено от директни свободни удари.

Те бяха дело на Александър Головин против Саудитска Арабия, на Кристиано Роналдо против Испания, на Александър Коларов против Коста Рика и на Хосе Кинтеро против Япония. За съпоставяне за цялото международно в Бразилия преди четири години бяха вкарани три гола от директни свободни удари.

Top scorers chart @FIFAWorldCup

1.Own Goals -5
2.Ronaldo-3
3.Cherychev-3
— Magical Salah
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР