С парите за Хемус са платени първите компенсации за тока

...
С парите за Хемус са платени първите компенсации за тока
Коментари Харесай

Средства за „Хемус“ през 2021 г. отишли за компенсации за тока

С парите за " Хемус " са платени първите обезщетения за тока предходната година, разгласи пред публицисти в Бургас министърът на районното развиване и благоустройство Гроздан Караджов в коментар защо са употребявани парите от специфичната сметка за строителството на автомагистрала " Хемус ". Караджов изясни, че когато е стъпил в служба по сметката не е имало пари, тъй като по времето на служебното държавно управление е имало дефицит на средства и те са били изтеглени краткотрайно.

" При образуването на новия бюджет се разбрахме, че когато въпросът с " инхаус " процедурите бъде развързан, с разпореждане на Министерския съвет ще сложим задоволително средства. Тъй като не е решен този проблем, надлежно там няма и средства ", разясни той.

Караджов сподели, че специфичната сметка се постанова, тъй като по този начин е почнало строителство на " Хемус " още преди 5 години. Относно изказванията на ГЕРБ, че в сметката е имало над 1 милиард, той акцентира, че в нея е имало към 490 млн. лева през лятото на предходната година и тъкмо тези пари са взети за обезщетения за цените на тока.

" Кой носи гаранциите сега за автомагистралата и кой строи? Строят частни компании, които са пренаети от сдружението " Автомагистрали ", само че

 

гаранцията се носи от държавното сдружение,

 

т.е. от нас. Ние си плащаме и ние си носим гаранциите - това не е добре. И по тази причина ги няма и парите ", напомни строителният министър.

Караджов изясни още, че всеки миг се чака специфичното юридическо мнение за рисковете, които могат да се случат при вероятно преустановяване на договорите за " инхаус ". „ Нека да забележим какво ще решат работните групи по проблема с превозвачите “, посочи той.

" Вече са изплатени 55% от средствата към пътните компании съгласно решението на Народното събрание, като се надявам до края на идната седмица да бъдат изплатени на 100% ", заяви още Гроздан Караджов. Процедурата по разплащане се реализира с няколко равнища на надзор - вътрешен и през утвърждение на всяка фактура от Министерството на финансите. Въпреки изчакването от 4-5 дни, няма неодобрение от страна на пътно-строителните компании.

Той установи още, че пътната мрежа е в извънредно положение, само че

 

ремонтите не могат да стартират, тъй като непрестанно се апелират процедури.

 

От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас близо половината са планувани за ремонт в идващите две години. Това е в унисон със тактиката, която разгласих при започване на мандата, за 4 години да се опитаме да възобновим напълно пътната мрежа в страната, разгласи вицепремиерът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР