С пърформанс “Застани до мен на входа на Морската градина

...
С пърформанс “Застани до мен на входа на Морската градина
Коментари Харесай

С пърформанс Застани до мен на входа на Морската градина ще отбележат Дни на способностите във Варна

 С пърформанс “Застани до мен " на входа на Морската градина от Сдружение за поддръжка на лица с умствени усложнения ще отбележат на 28 май, събота, Дни на качествата във Варна. В 16:00 ч. всеки ще може да разбере повече за петицията и да я поддържа, оповестиха за Varna24.bg от Български център за нестопанско право. 

" Знаете ли, че през днешния ден на хиляди хора с интелектуални и психологични усложнения в България не се разрешава да вземат участие интензивно в обществото и правата им са в ръцете на някой различен?

Тези хора са сложени под забраняване. Не им се позволява да работят, да подписват брак, да упражняват правото си на избор, да разполагат със своите персонални средства, да избират къде да живеят. Всичко това се взема решение вместо тях.

Време е това да се промени!

Повече от 8 години водим битката за анулация на запрещението и въвеждането на система от ограничения за поддръжка и отбрана на хората с интелектуални и психично-здравни усложнения. Тази битка се води от хората с увреждания – които сами се застъпват за правата си, дружно с родители, близки, експертите и организациите, които ги поддържаме.

Станете част от нас. Подкрепете настояването ни за обективен и заслужен живот за хората с увреждания. Присъединете се към Дни на качествата - серия от градски начинания из цяла България, отдадени на битката за обективен и заслужен живот за хората с увреждания.

Кампанията за унищожаване на запрещението и въвеждане на подкрепеното взимане на решение в България се осъществя от Български център за нестопанско право (БЦНП) и Българската асоциация за лица с интелектуални усложнения (БАЛИЗ) и всички въвлечени самозастъпници и организации на и в поддръжка на хората с увреждания.

Днес, на десетки хиляди хора с интелектуални усложнения и психично-здравни проблеми не се разрешава да вземат участие в обществото. Не им е позволено да работят, да се женят, да гласоподават, да имат достъп до средства, да са свободни. Всичко се взема решение вместо тях. Това се назовава забраняване. 

29 май е част от поредицата Дни на качествата 2021, които се случват в 17 града в страната – част от кампанията Родени подготвени. Кампанията цели събиране на подписи в онлайн петицията за анулация на запрещението. 27 индивида с интелектуални усложнения застават с лицата и фантазиите си отпред на битката за заслужен и пълноправен живот за хората като тях – хора, които имат гении и фантазии и които имат потребност от поддръжка, с цел да живеят пълноценно. Кампанията се осъществя от Български център за нестопанско право и Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения, дружно с всички въвлечени организации на и за хора с увреждания. 

Подпишете петицията за анулация на запрещението на ", приканват уредниците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР