С пълно единодушие парламентарната Комисия по правни въпроси одобри ветото

...
С пълно единодушие парламентарната Комисия по правни въпроси одобри ветото
Коментари Харесай

В парламента: Одобриха с пълно мнозинство ветото на президента върху закона за извънредното положение

С цялостно единогласие парламентарната Комисия по правни въпроси утвърди ветото на президента върху закона за изключителното състояние.

То касае два текста. Единият е обвързван със противоречиви ограничения против ценовата далавера. А вторият – че предаването на погрешна информация за разпространяването на заразна болест става закононарушение, написа Флагман.

Крум Зарков сподели, че Българска социалистическа партия поддържат ветото на президента и в двете му елементи.

По отношение на спекулата обаче той съобщи, че парламентарната му група в скоро време ще предложи по-прецизни текстове.

По този въпрос в претекстовете си към ветото президентът установи, че в признатия закон се основава нова т. 9 на член 1, алинея 2 на Закона за отбрана на потребителите, като към задачите на закона се прибавя и „ право на отбрана от голословно високи цени по време на изключително състояние и бедствия “.

" Споделям нуждата от такава отбрана и считам, че такива ограничения би трябвало да има, само че в признатия си тип законът не дава легална формулировка на понятието „ голословно високи цени “. Липсва и нормативна основа за разграничение на голословно високите цени във време, когато не е оповестено изключително състояние и когато е оповестено такова. Няма и разграничаване във връзка с стоките и услугите, чиито цени не следва да бъдат голословно високи. Подобен метод основава правна неустановеност у задължените субекти, позволява индивидуалност на преценката на контролните органи и основава предпоставки за административен произвол ", счита президентът Румен Радев.

Красимир Ципов от ГЕРБ през днешния ден изкоментира, че Българска социалистическа партия са били създател на поправките, което предизивика дребен спор с Крум Зарков. 

Ципов изрази запаси по претекстовете на президента за " погрешната информация ", само че въпреки всичко изясни, че ГЕРБ ще поддържат ветото и в тази му част. Заявка за това даде през вчерашния ден и министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Изказване имаше и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, който също поддържа ветото, като добави, че претекстовете ще бъдат изложени в пленарна зала. 

Другите парламентарни групи не взеха отношение. При гласуването обаче всички 19 депутати в правната комисия гласоподаваха " за " отпадане на противоречивите текстове. Заседанието мина бързо, в границите на 15-ина минути. 

Днес следобяд ветото би трябвало да бъде гласувано дефинитивно и на пленарно съвещание. 

Очаквайте детайлности!

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0... (преди 4 минути) Рейтинг: 10111 | Одобрение: 4081 Боко през вчерашния ден скимтя 2 часа от тв приемника - резултата през днешния ден всички са съгласни. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР