С падането на температурите зачестяват поканите на търговци за присъствие

...
С падането на температурите зачестяват поканите на търговци за присъствие
Коментари Харесай

КЗП: Със застудяването зачестяват поканите за покупки по време на презентации


С рухването на температурите зачестяват поканите на търговци за наличие на презентации на закрити места, където те оферират пред събраната публика друг вид артикули – от такива с „ благотворно влияние върху здравето ” до домашен електроуреди. Обещанията за преференциални покупки по време на такива представяния изкушават значително консуматори да платят на момента за нещо, което след това може да се окаже неверна инвестиция. Най-лесно подведени могат да бъдат по-възрастните хора и други рискови групи консуматори.

„ Този прийом се ползва все по-често. Особено в зимния сезон той е по-примамлив за уязвимите групи консуматори ”, отбелязва ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред „ Дарик ” радио. „ Трябва да следим дали този, който ни предлага в границите на въпросната презентация дадените артикули или услуги, дава задоволително надеждна информация. Ако се приказва единствено за това какви чудодейни въздействия или какъв необикновен резултат имат, то тогава несъмнено би трябвало да се отнасяме с по-голям песимизъм. При всяко подозрение, че става въпрос за подправено подчертаване на позитивните качества на тези артикули, да не прибягваме до покупка ”, предизвести той. И добави, че наличието там по никакъв метод не задължава потребителите даже и единствено от учтивост да създадат някакъв разход.

Маргаритов изясни, че при сходен вид маркетинг, без значение дали потребителят е бил задоволително добре осведомен за качествата на предлаганите артикули и за изискванията на договорката, когато си е купил нещо, той има право да се откаже и да си вземе назад парите. „ В 14-дневен период би трябвало да го съобщи пред търговеца и да върне стоката. Препоръчваме отводът да се прави документално, тъй като доказателствената тежест, че го е направил, е точно у потребителя. И търговецът е задължен да му върне парите ”, сподели още той.

Председателят на КЗП направи значимо конкретизиране, че в случай че по време на презентацията търговецът не е оповестил, че при практикуване правото на отвод разноските по връщането на стоката ще са за сметка на потребителя, то той ще би трябвало да ги поеме. Важно е да се знае, че законът изключва опцията за отвод от покупко-продажби даже и на този принцип в няколко съответни случая. Един от тях касае продуктите, които заради хигиенични съображения не могат да бъдат върнати. Сред изключенията са и стоките, направени по съответни поръчки. Например, матрак по дадени от клиента размери. Комисията обаче е установила и нарушавания.

„ Търговците си икономисват тази информация и по-скоро предизвикат потребителите да си поръчват самостоятелни артикули по размери, които не се срещат в естествената номенклатура. По този метод те парират опцията потребителят да се откаже от покупката след това ”, разяснява Маргаритов. Той предложи, в случай че не е необходимо да се вършат сходни поръчки, хората по-скоро да се ориентират към наличните артикули със общоприети параметри.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР