С падането на температурите далечните острови и топлите морета стават

...
С падането на температурите далечните острови и топлите морета стават
Коментари Харесай

Туризъм в пандемия: Кои са най-предпочитаните дестинации от българите

С рухването на температурите далечните острови и топлите морета стават все по-желани дестинации за пътешествениците. В изискванията на пандемия те се оказват и съвсем единствен вид за пътешестване.

PCR тест при влизане в страната не се изисква единствено за Танзания и Доминикана, а в офертите за Малдивите нормално е включен и пробата, споделят от туристическия отрасъл.

Това прави тези страни желани от българите, решили да пътуват тази зима макар затрудненията поради пандемията.

Една от най-търсените дестинации - Тайланд, обаче, остава напълно затворена. Отлив има и от записванията за Египет. Причината - обичайно желаната от българите страна изисква тест за Ковид при влизане, а неотдавна въведеното обвързване и при влизане в България също да се изисква тест, усилва разноските. Това води до отлив и от другите екзотични дестинации, допълват туроператори.

Вчера от Министерството на здравеопазването прецизираха, че влизащите у нас българи могат да си създадат тест и до 24 часа след прекосяване на границата ни. Така се чака да се избегнат компликациите по разкриване на лаборатория в чужбина и възможна разлика в цените на тестването.

Драматичен спад има в търсенето на европейски дестинации.

Причината и тук са Ковид рестриктивните мерки. Без PCR тест можем да пътуваме до Сърбия и Румъния, само че по традиция ползата на българските туристи е по-засилен към други страни. Почти никакви продажби не се регистрират в посока Гърция, Турция и други близки до нас европейски страни.

Сред българските дестинации желани са тези за спа туризъм, като се ускорява ползата и към по-малки курорти като село Баня и Вършец да вземем за пример.

Притесненията на хората са свързани най-много с това, в случай че се провали пътуването, по какъв начин ще си получат парите назад, споделят от една от най-големите туристически организации в страната.

Пари се връщат от застрахователите само в случай че има съответна причина за анулация на пътуването - заболяване, отвод на отпуск, карантина.

Пандемията като общо съображение не е причина за обезщетение.

При съществуването на съответен мотив за анулация на пътуването обаче, от туроператора се удържа 50 % от към този момент платената сума, която по-късно се търси от застрахователя. Ако пътуването е анулирано по-малко от 2 дни преди датата за тръгване, от туроператора се удържа цялата сума, която по-късно би трябвало да бъде възобновена от застрахователната компания.

Към момента клиентите на туристическите организации най-често презаверяват към този момент купени екскурзии. Новите дати са през втората половина на 2021-ва година, когато упованията са, че коронавирус рестриктивните мерки последователно ще бъдат облекчени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР