С отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и целия Министерски

...
С отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и целия Министерски
Коментари Харесай

НПО питат правителството защо ДАЗД прибира Националния телефон за деца

С отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и целия Министерски съвет, 76 цивилен организации и обединявания от 25 обитаеми места в България, упорстват да бъдат изяснени аргументите за основаване, съгласно тях, на сериозен риск за търсещите помощ деца и родители. Поводът е формалното известие на Държавната организация за протекция на детето(ДАЗД), че поема оперирането на Националната телефонна линия за деца 116 111.
Националната телефонна линия за деца съществува от 2009-а, наповнят от Национална мрежа да децата. От самото си основаване, тя е предоставена на външен снабдител, избиран с публичен конкурс по Закон за обществените поръчки, а работата му се управлява от страната. Линията сега се ръководи от фондация „ Асоциация Анимус “. Целта й е да даде опция на деца да питат по въпроси, които ги вълнуват или да търсят помощ, когато не знаят към кого да се извърнат – от време на време в доста тежки обстановки. „ Понякога, работещите на линията са единствените, които могат да оказват помощ. Понякога, позвъняването на линията избавя живот. За десетте години от нейното битие, работещите на линията са помогнали на 120 000 деца. Линията, обаче, се употребява освен от деца – десетки хиляди родители, учители и други възрастни също дават своето доверие на Линията, с цел да намерят отговор на въпроси, който не намират другаде “, се споделя в писмото.
Според създателите на писмото „ обстоятелствата приказват, че е налице спад в доверието във връзка с помощта, която държавните институции оказват в случаи на деца, жертви на принуждение или в сложна обстановка. И въпреки по документи ролята на ДАЗД да е съгласуване на политиките за детето, обстоятелствата приказват, че тя е сложена в подвластно състояние и не може – или, както от време на време наподобява, няма политическото позволение – да предприеме нужните дейности “.
Неправителствени организации упорстват за обществен отговор какви са аргументите за взетото решение и има ли общо това „ с пропагандата, дезинформацията и подправените вести за работата на Линията, които тиражират от повече от година погрешни изказвания, подложиха на тормоз работещите на линията и подведоха стотици родители, които стигнаха до такава степен под паника да „ избавят “ децата си от учебно заведение преди няколко месеца и във връзка на които се води инспекция по прокурорска кореспонденция № 1278/19 по разказа на Специализирана прокуратура? “ В писмото се задава въпросът кой управлява работата на линията. „ Ако ДАЗД са по едно и също време възлагащ, ръководещ и контролиращ орган, кое подсигурява, че Националната телефонна линия за деца ще продължи да работи с високо качество? Кой ще следи и подхваща ограничения, в случай че се откри нарушаване? “ Пита се също има ли ДАЗД готовността и потенциала да поеме оперирането на линията – образуван и добре подготвен екип, който да поеме незабавно работата на телефонната линия – 24 часа, 7 дни в седмицата, през цялата година?
„ Провалът на линията ще заплаши опцията деца и юноши - някои от тях с заплаха за здравето или живота, техните родители, близки, както и жители, да не получат навременна и съответна помощ или информация “, считат неправителствените организации.
Припомняме, че Националната телефонна линия беше въвлечена в офанзивите по отношетние на Стратегията за детето и законодателството за протекция на деца, като част от нападките бяха точно против това, че линията се ръководи от неправителствена организация. Подробностите - в ТОЗИ МАТЕРИАЛ. Вероятно това е победило при решението линията да се ръководи от ДАЗД.
Повече по тематиката четете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР