С отворени карти и ясни намерения гръцкия премиер Алексис Ципрас

С отворени карти и ясни намерения гръцкия премиер Алексис Ципрас ...

Днес Ципрас и Ердоган влизат в ключов дуел.С отворени карти и ясни намерения гръцкия премиер Алексис Ципрас влиза в решаваща среща с преизбрания турски президент Реджеп Тайип Ердоган, в 15.30 ч днес в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел, предават световните агенции.
Ципрас спешно ще повдигне въпросът за незаконно задържане на двамата военни, както и въпросът за турските нарушения и провокации в Егейско море. Необходимостта от още по-добро прилагане на управление при бедствия за регионална сигурност, кипърския въпрос, за който имаше телефонен разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис, за да се координират преди срещата, но и положителната програма за икономическите отношения и мерките за изграждане на доверие, договорени между двамата лидери при посещението на Ердоган в Атина.
За гръцката дипломация е ясно, че „султанът“ ще се опита да постави въпроса за размяна на двамата гръцки военни срещу осемте турски, които поискаха убежище в Гърция, въпреки че гръцката страна изясни категорично, че това е въпрос на гръцкото правосъдие и в същото време би нарушил всички понятия за справедливост и международно право.
Гръцкият министър-председател, както в контакта си с германския канцлер Меркел с оглед на собствената си среща с Ердоган, така и на пленарното заседание на Североизточния алианс, ясно повдигна въпроса за незаконното задържане на двамата гръцки войници от Анкара в най-тежките затвори на Одрин, без дори да има обвинителен акт срещу тях.
Дипломатическите ходове на Атина за двамата войници не са случайни, тъй като се поставят в изключително критична ситуация в отношенията на Турция с нейните съюзници, които като че ли се променят по повод на непрекъснато нарастващите мостове, наблюдавани между Тайип Ердоган и Владимир Путин.
Ядреното сътрудничество на Анкара с Москва и по-специално предстоящото закупуване на руските ракетни системи S-400, които ще бъдат поставени в подземие на НАТО, създадоха тежък климат между Алианса и Анкара, като следствие се наблюдава отдалечаване от Запада и обвързване с Русия.
Именно от това неудовлетворение за начина, по който Ердоган реди картите, но и изключително позитивната инерция за Гърция по повод откриването на преговорите за присъединяване на Македония към Алианса – под ясната предпоставка за сключването на споразумението -, спира плановете на Москва за протекторат и център на геополитическо влияние в Западните Балкани, а Атина ще се възползва, подчертавайки ясно въпроса за задържането на двама гръцки войници от Турция.
В този контекст гръцкият министър-председател в изказването си вчера подчерта, че „ролята на Алианса няма да бъде определяна единствено от способността ни да защитаваме Алианса от външни заплахи или да управляваме кризи и предизвикателства извън нашите граници. Това ще се определя и от отношенията на взаимно уважение, които трябва да имаме между нас, както е посочено в член 1 от Северноатлантическия договор. Това трябва да бъде осигурено в НАТО. И Гърция ще се бори за това.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg