С отстраняването на шефа на Сметната палата не може да

...
С отстраняването на шефа на Сметната палата не може да
Коментари Харесай

Цветан Цветков: С отстраняването на шефа на Сметната палата не може да се въздейства върху одитите - Политика

" С отстраняването на шефа на Сметната палата не може да се влияе върху осъществяваните одити ", сподели преди малко отстраненият ръководител на одитния орган Цветан Цветков пред публицисти в Народното събрание в отговор на въпрос дали оставката му е поискана поради течащи инспекции.

Преди минути Народното събрание го освободи от длъжността. Той е безапелационен, че рокадата няма да повлияе на качеството на одитния развой.

Цветков добави, че не е очаквал да бъде освободен от поста си. Относно проблема NEXO - главен претекст на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и БВ, той съобщи, че Сметната палата няма общо със случая. По думите му институцията се замесва изкуствено в абсурда и се вършат клевети, че не е изработен одит на даренията на политическите партии.

Той обясни, че процесът е муден - до края на март партиите заявяват даренията си за миналата година, данните се разгласяват, след което стартира и одит. Към момента тече одитът на даренията на партиите за 2021 година Той би трябвало да завърши до 18 април 2023 година В тази процедура ще бъдат тествани и донорите - къде са работили и разполагали ли са със средствата, регистрирани от партиите като дарения. Ако има несъответствия следват наказания.

Цветков съобщи, че офанзивата идва от тези, подписали проекторешението за неговата оставка - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и БВ. 

Той не пожела да разяснява изказванията на Настимир Ананиев от Политическа партия, че наследникът му на поста - Горица Николова Грънчарова-Кожарева, е близка до основния прокурор Иван Гешев.

" Не желая да разясня сътрудници, с които сме били един до друг осем години ", сподели той.

Цветков обясни още, че поради подценената процедура за избор на нов ръководител на Сметната палата ще се усложни приемането на одитните отчети. Причината - решения се вземат най-малко с 4 гласа " за ". В органа обаче остават четирима души - двама зам.-председатели и двама членове, които следва да гласоподават единомислещо, никой от тях да не отсъства и да не е болен.

" Не знам. Всичко се случи доста бързо. Още не съм го осмислил даже " - по този начин той отговори на въпрос накъде ще поеме в този момент.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР