С отмяната на извънредното положение Народното събрание се върна към

...
С отмяната на извънредното положение Народното събрание се върна към
Коментари Харесай

Дори и дезинфекциран, парламентът си остава все същия

С анулацията на изключителното състояние Народното събрание се върна към нормалния си график и метод на работа. Ако има нещо друго, то е, че депутатите би трябвало да участват в пленарната зала с маски, а парламентарната естрада се дезинфекцира след всеки оратор. Различното е и че публицистите не престават да са въдворени в зала „ Запад” без да имат право да припарват до коридорите, кафенето и стаите на парламентарните групи. На депутатите това състояние май взе да им харесва, другояче всичко друго си е както досега.

Българският парламент от ден на ден се обрисува като някакъв скучен придатък на изпълнителната власт . Няма стройна стратегия и проект, по които да се внасят, разискват и одобряват законопроектите. Работи се безредно, най-много съгласно хрумванията на премиера, лобистките обвързаности на този или оня депутат или в случай че инцидентно е изминал някакъв период на мандатна служба или в закон. Така да вземем за пример, депутатите ще изберат Диана Ковачева за омбудсман към този момент с постоянен петгодишен мандат. Тя довърши мандата на Мая Манолова, която през септември предходната година напусна предварително и потегли да става кмет на София.

Според разпоредбите в демократичните страни,

когато една партия завоюва парламентарните избори и доверието на гласоподавателите, тя трансформира предизборната си стратегия в управническа. И разписва в нея съответните политики и дейностите, които държавното управление поредно ще организира, с цел да извърши обещанията, дадени на гласоподавателите. В тази управническа стратегия категорично са посочени и законодателните инициативии, които ще бъдат подхванати, и съответните периоди за писането, разискването и гласуването освен на нови нормативни актове, само че и на плановете за ремонт на остарелите закони. При ГЕРБ и Бойко Борисов обаче не е по този начин.

Първите законопроекти, импортирани след подновяването на парламентарния живот, оформиха самобитна конкуренция за свалянето на Данък добавена стойност на разнообразни услуги и артикули, та чак до памперсите. Тон за това даде самият министър председател. След като се срещна с ресторантьорите, той внезапно разгласи, че данъкът за тях ще падне от 20 на 9 %. Без обсъждане, без планове, без прогнози за възможен резултат. Просто ей по този начин разпореди, през главата на финансовия министър и без неговото единодушие. И всички партии в Народното събрание се втурнаха една през друга да внасят свои планове.

Най-интересни в това отношение

са народните представители от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, които са се подписали и под законопроекта на „ Обединени патриоти”, и под този на ГЕРБ – евентуално да показват добра съдружна просвета съгласно техните си разбирания.

А най-смешното в цялата работа е, че законопроект на Министерския съвет за понижаване на Данък добавена стойност няма. Има законопроект, импортиран от депутати от ГЕРБ, като вторият автограф, след този на Красимир Ципов, е на артиста Евгени Будинов (макар че за театрите и хората на изкуството никой не се е сетил да направи такова добро). За сметка на това липсват подписите на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, и на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Всъщност измежду останалите подписали няма нито един член на бюджетната комисия.

Както стана дума, законопроект, импортиран от държавното управление няма, по тази причина и на никое място не попада подписът на Бойко Борисов. Тоест, той не носи никаква отговорност за това предложение, при все това е негов основател. Така, в случай че намаляването на Данък добавена стойност за заведенията за хранене мине в пленарната зала и не даде позитивен резултат, отговорни ще са вносителите. И отново ще изгори някой бушон. Ако пък интервенцията се окаже удачна, министър - ръководителят няма да пропусне да се похвали, че той е свалил налога.

Опозицията също си е на остарялата вълна.

Тя откри новата следкоронавирусна сесия с пространна декларация на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, в която още веднъж чухме за паралелната страна, несправянето на Борисов с ръководството, пръснатите милиони и милозливото послание към българските жители да не се опасяват. За паралелната страна слушаме от деня, в който Нинова оглави партията. Но за три години левицата не направи нищо съществено, с цел да я разклати. През цялото време тя влизаше от скандал в скандал, с кратковременно деяние, след което всички повдигнати въпроси и сложени проблеми потъваха в давност. Очевидно нещата ще продължат по същия метод. Още повече, че Българска социалистическа партия е заета да позволява свои вътрешни проблеми и с директен избор на ръководител.

Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ се превъзбудиха

още по време на изключителното състояние, а с настъпването на края му изпаднаха даже в хиперактивност. Двете партии се надпреварват да дават хрумвания и да внасят законопроекти за справяне със социално-икономическата рецесия, която все по-силно чука на вратата. Това самобитно съревнование не е инцидентно. Наближават парламентарни избори. Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов лекичко се дистанцира от ГЕРБ с умерено и обтекаемо говорене, пробвайки се да възвърне достоверната физиономия на патриотичната организация. Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък с типичния си нетърпящ възражения звук постанова концепциите си за спасяването на летния туризъм и шумно се хвали, че те се одобряват от огромния сътрудник в управническата коалиция. По негово гледище българският парламент съумя в сряда - 20 май, с декларация да се набърка и в административната промяна на Украйна. И двете партии обаче към този момент крепко се държат за властта с вярата този път държавното управление, водено от Бойко Борисов, да изкара цялостен мандат.

Във вътрешното пропукване на ГЕРБ поради диктата на лобито на ресторантьорите и свиването на Данък добавена стойност на 9%,

Движение за права и свободи видя късмет да прокара

и своите (по-разумни идеи) за понижаване на този налог - за детските храни и медикаментите. Под законопроекта, след подписа на водача Мустафа Карадайъ, е този на Делян Пеевски. Очевидно ГЕРБ ще продължава да се нуждае от рамото на Движение за права и свободи, с цел да довърши сполучливо мандата и с цел да приема лобистки закони и ремонти на парче, по тази причина тази партия получи като подарък краткотрайната парламентарна комисия за надзор над средствата, които ще бъдат изразходени за излизане от рецесията.

Най-общо казано, вълненията към ковид отминаха и по нищо не проличава парламентарно показаните партии да са си взели някакви поучения. Няма никакви изгледи да търсят съгласие между тях по значимите за страната и хората въпроси. Ще бъдем очевидци на същата яростна борба сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, на разговори през медиите и извънредни брифинги на трибунката в коридорите на Народното събрание. Ще продължи неглижирнето на Народното събрание от премиера и категорично послушание на неговите депутати на волята му. А по отношение на законите, те отново ще се пипат и поправят „ на коляно”, без аргументация и без оценка за влияние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР