С остри критики към предложения от министър Кирил Ананиев здравен

...
С остри критики към предложения от министър Кирил Ананиев здравен
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз с остри критики към здравния модел на Ананиев

С остри рецензии към оферти от министър Кирил Ананиев здравен модел излязоха от Българския лекарски съюз. В своя позиция от БЛС декларират, че е неприемливо ръководещите да си играят по този метод с нервите на изпълнителите на здравна помощ. Недопустимо е да се приказва за качество на медицинските услуги без да се покачват цените, без да се усилва вноската, без да се свива главният пакет, без да се заплаща цялата осъществена към този момент активност и всичко това да бъде за сметка на лекарите и експертите по здравни грижи, безапелационни са лекарите. Според БЛС в концепцията на министъра липсват действителни планове, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието. Съсловната организация изброява и аргументите, поради които новият здравен модел буди безпокойствие.
Концепцията, показана от здравния министър, планува да се оперира със същите средства, с които разполага сега системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят сред няколко платци. БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за действителна конкуренция, написа в позицията.
Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лекуването му, безапелационни са от БЛС. Неоспоримо преимущество на здравната система у нас е бързият и елементарен достъп на пациентите до здравни грижи – преимущество, което препоръчаната идея лишава безалтернативно, акцентират лекарите.
БЛС изрично се опълчва на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на образуване и договаряне на здравни политики у нас.
От съюза са безапелационни, че в случай че препоръчаната идея влезе в действие, главният пакет от медицински действия би трябвало да бъде съпроводен с рамково договаряне за съществени минимални цени, които би трябвало да бъдат обезпечени на доставчиците на медицински услуги. Съсловната организация остро възразява против концепцията обособени лекари – общопрактикуващи, лекари от профилираната здравна помощ и обособени лечебни заведения да се договарят независимо с доста по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.
Предлаганата идея за Нов модел на опазване на здравето няма да реши главните проблеми, свързани с кадровия недостиг и неравномерното систематизиране на здравни услуги в страната, които изрично са приоритет на страната, предупреджават още от БЛС.
Не на последно място, БЛС счита, че демонополизация на НЗОК, посредством разпределение на равни вноски от публичния запас сред обособените платци за всеки записан здравноосигурен жител, без използване на механизъм за равнене на риска, няма да сътвори равнопоставеност и конкуренция, а ще докара до нови несъответствия в системата.
От организацията упорстват за въвеждане на Национална здравна осведомителна система, въвеждане на настоящо електронно досие на пациента. За действително остойностяване на всички медицински действия, остойностяване на лекарския и на експертите по здравни грижи труд. БЛС желае дефиниране на главен пакет от медицински действия, който действително да бъде гарантиран от здравната вноска от 8 %.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР